Advocaat vraagt om opgraven lichaam dode restauranthouder Hoogeveen voor onderzoek nagelsporen

De politie onderzoekt het incident in Hoogeveen waarbij de eigenaar van een Chinees restaurant om het leven kwam. Foto: De Vries Media

Bij sectie op het lichaam van de Chinese restauranthouder Encheng Wang zijn geen nagelsporen veilig gesteld. De advocaat van verdachte Alifu W. vindt dat alsnog moet worden onderzocht of DNA-sporen van zijn cliënt onder de nagels van het omgekomen slachtoffer zitten.

Als dat mogelijk is, moet voor het extra sporenonderzoek het lichaam van de Hoogevener worden opgegraven. Dat zei advocaat Louis de Leon dinsdag op een procedurele zitting in de rechtbank in Assen. Hij is de raadsman van de 31-jarige Haagse verdachte. W. zit sinds oktober vorig jaar vast. De man wordt verdacht van het plegen van een overval met dodelijke afloop bij Chinees restaurant Lotus in Hoogeveen.

De verdachte was in Hoogeveen om geld op te halen. De restauranthouder zou aan W. tienduizenden euro’s contant geld overhandigen. In ruil daarvoor zou de vader van W. datzelfde bedrag in zijn Chinese valuta op zijn bankrekening zetten. Op de avond van de overdracht, 18 oktober vorig jaar, ging het mis. W. zou de bankbiljetten van Wang hebben afgepakt. De restauranthouder wilde het geld terug en ging volgens het Openbaar Ministerie aan de auto van de verdachte hangen.

Advocaat: geen schuld aan ongeval

W. reed volgens het OM met grote snelheid weg. Zijn auto kwam met een klap tegen een muur. Restauranthouder Wang (45) kwam hierbij om het leven. Advocaat De Leon zegt dat zijn cliënt geen schuld heeft aan het ongeval. Volgens de strafpleiter ging de Hoogevener om de nek van zijn cliënt hangen, waardoor de auto onbestuurbaar werd. De Leon heeft het OM gevraagd of er ook nagelsporen van het slachtoffer zijn veilig gesteld.

Dat blijkt niet het geval, bevestigde de officier van justitie dinsdag. Bij de sectie op het lichaam is volgens de officier onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van het slachtoffer. Zij weerspreekt met klem dat bewust geen nagelsporen zijn veilig gesteld. De advocaat zegt dat deze sporen, met mogelijk DNA van W., bewijs kunnen zijn voor het scenario van zijn cliënt. ,,Namelijk dat meneer Wang hem heeft vastgepakt, waardoor hij de auto niet meer kon besturen.”

Rechtbank wijst opgraven lichaam op dit moment af, maar kan er later op terugkomen

De raadsman vindt dat alsnog moet worden geprobeerd om die sporen veilig te stellen. ,, Als hij begraven is, moet het lichaam worden opgraven. Want het door mij gevraagde sporenonderzoek kan ontlastend bewijsmateriaal opleveren voor mijn cliënt.” Het opgraven van het lichaam van Wang, waarvan niet eens zeker is of hij begraven of gecremeerd is, vindt de officier veel te ver gaan en bovendien overbodig. ,,We hebben allebei een ander scenario in het hoofd en dat moeten we voorleggen aan de rechtbank”, aldus de officier.

De rechtbank heeft het verzoek van de advocaat voorlopig afgewezen, maar sluit niet uit dat naar aanleiding van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak nog tot een ander oordeel te kunnen komen. De optie om het lichaam op te graven, wordt dus opengehouden door de rechtbank. De strafzaak wordt 10 maart inhoudelijk behandeld, op 17 maart is mogelijk een extra zittingsdag. De rechtbank heeft besloten dat W. in elk geval tot die tijd in de gevangenis moet blijven.