Adriaan Viruly’s positie leek onaantastbaar. Een noodlottig ongeval betekende het einde van een glanzende carrière | Luchtpost

In de tijd dat nog vrijwel niemand wereldreizen maakte, waren reisboeken een populair genre. Vanuit je comfortabele leunstoel met behulp van zo’n boek de hele wereld over reizen. Heerlijk! Iemand die veel reisboeken heeft geschreven, is Adriaan Viruly. Zijn reisboeken zijn voor het overgrote deel geïnspireerd door gebeurtenissen die hij als piloot in dienst van de KLM meemaakte.

De KLM Super-Constellation ‘Triton’ ligt hier op een zandbank in de Ierse rivier de Shannon. De ramp zou een abrupt einde maken aan de vliegercarrière van Adriaan Viruly (inzet).

De KLM Super-Constellation ‘Triton’ ligt hier op een zandbank in de Ierse rivier de Shannon. De ramp zou een abrupt einde maken aan de vliegercarrière van Adriaan Viruly (inzet). Foto ANP/collectie Boxem

Begin jaren vijftig was Viruly door zijn boeken en zijn vriendschap met de bekende actrice Mary Dresselhuys een bekende Nederlander geworden. Zijn positie bij de KLM was bijna onaantastbaar. Maar in 1954 kwam, als gevolg van een noodlottig ongeval, er een onverwacht eind aan Viruly’s schitterende carrière.

Shannon

Nieuws

menu