Acht Hoogeveense scouts naar World Jamboree: Hoogeveners kijken uit naar nieuwe ervaring

De acht scouts gaan samen naar World Jamboree in Zuid-Korea. Foto André Weima

De jongelui zijn er vol van, de wereld jamboree. Al twee jaar zijn ze aan het sparen en deze zomer is het eindelijk zo ver. Vanuit alle hoeken van de wereld komen jonge deelnemers en groepsleiders bijeen voor de vijfentwintigste World Scout Jamboree in SaeManGeum, Jeollabuk-do, Zuid-Korea. De all-in deelnemersbijdrage is voor deelnemers uit Nederland vastgesteld op € 4.225,-. Dit bedrag verschilt per land, zodat jeugd uit alle werelddelen de mogelijkheid heeft deel te nemen. Hoe hebben ze dit bij elkaar gekregen en wat zijn hun verwachtingen?

Een ‘once-in-a-lifetime’ ervaring voor deelnemers tussen 13 en 18 jaar. Het is een vrolijke groep van vijf jonge meiden en een jongen die de reis gaan maken. Verder gaat Yanick Winkel (24) mee als troepstaf en Jasmijn van der Meulen (19) reist iets eerder naar Zuid-Korea om daar als IST’er het evenement mee te maken. Het International Service team (IST) verzorgt de logistieke en huishoudelijke ondersteuning van het kamp.

Netty Nijmeijer (14) is al tien jaar lid van scouting Hoogeveen en heeft van de ervaringen van anderen gehoord. „Ik heb niet echt verwachtingen, het lijkt me vooral heel bijzonder. We zijn al twee dagen op reis om er te komen. Daar zie ik wel een beetje tegenop. Mijn ouders hebben het geld voorgeschoten, maar dat moet ik wel terug gaan betalen. Hoe ik dat ga doen? Eigenlijk heb ik nog geen idee”, moet ze lachend toegeven.

Flessen inzamelen

Nina (14) en Ilse (17) Bentum hebben samen vooral veel flessen opgehaald. Ilse werkt daarnaast als kassière en Nina heeft ook tuinklussen gedaan. De zussen komen uit een scouting familie. Ilse: „Ik had me twee jaar geleden opgegeven voor de European Scouts Jamboree, maar die ging vanwege corona niet door. Dat vond ik toen heel jammer, maar nu kan ik naar de jamboree in Zuid-Korea. Dat is denk ik nóg mooier, dus dat het toen niet doorging is nu in mijn voordeel. Mijn ouders vonden het gelijk goed. Omdat ze beiden ook actief met scouting zijn, weten ze wat het betekent. Het lijkt me een fantastische ervaring die je je hele leven met je meeneemt.”

Anne Grond (14) liep zelf niet zo hard om te gaan. „Ik had er helemaal niet bij stilgestaan, maar Nina heeft me bij de troep ingeschreven als haar voorkeurs groepsgenoot. Toen ik er wat meer over hoorde leek het me wel mooi om hieraan deel te nemen. Ik heb als hobby servies beschilderen, of liever ‘stippen’. Wat ik maak ben ik gaan verkopen en zo heb ik een groot deel van het geld bij elkaar gespaard, maar mijn ouders hebben ook een deel bijgelegd, want het is best veel.” Katie Dolfing is dame vijf, maar zij was afwezig.

Knopenlegger

Colin Timmerman (16) is ingedeeld bij een troep met jongens, maar zit in de dezelfde groep. „We zijn wel met Nederlanders bij elkaar, maar het gaat ook om de uitwisseling met andere groepen en het kennismaken met andere culturen. Het is vooral leuk om met gelijkgestemden samen te zijn. Op school vinden ze iemand die lid van scouting is maar een beetje vreemd en we worden vooral gezien als ‘knopenlegger’. Dat je heel praktische zaken, maar ook leiding geven en verantwoordelijkheid nemen leert, daar wordt niet zo bij stilgestaan. Tijdens een jamboree kom je allemaal met een andere achtergrond samen met hetzelfde doel: samenwerken en je persoonlijk ontwikkelen, daar kijk ik het meest naar uit.”

Eind juli gaan ze vertrekken om van 1 augustus tot 12 augustus met 50.000 scouts en gidsen uit meer dan 170 landen ondergedompeld te worden in ‘de wereld in het klein’ op een terrein van 2 bij 6 kilometer, vergelijkbaar met de oppervlakte van Hoogeveen. Een evenement waar ze volgens één van de aanwezige ouders ‘als een ander kind’ vandaan zullen komen. Een echte ‘once in a lifetime’ ervaring.

Nieuws

menu