Epie Akse uit Hoogeveen kijkt met plezier terug op 53-jarige scheidsrechtersloopbaan. ‘Eerst teleurgesteld, maar nu heb ik er wel vrede mee’

Het is al weer een maand geleden dat Epie Akse na 53 jaar stopte als scheidsrechter bij de KNVB. Toen hij de mededeling kreeg dat hij beter kon stoppen als scheidsrechter was er eerst even de teleurstelling, maar nu heeft hij er vrede mee. De ex-KNVB-arbiter wil als zijn pijnlijke knie weer beter is weer gaan fluiten. Er is nu volop tijd voor zijn grote hobby: postzegels verzamelen.

De 80-jarige Epie Akse is gestopt als scheidsrechter bij de KNVB en gaat zich nog meer storten op zijn hobby postzegels verzamelen.

De 80-jarige Epie Akse is gestopt als scheidsrechter bij de KNVB en gaat zich nog meer storten op zijn hobby postzegels verzamelen. Foto: André Weima

Epie, wiens officiële naam Ebelinus luidt, groeide samen met drie broers en twee zussen op aan Het Haagje aan het kanaal. ,,Dat was een mooie tijd,” kijkt hij terug. ,,We zwommen in het kanaal, we sprongen van de bruggen af in het water. Elke dinsdag hielpen we boeren op de eiermarkt. We mochten met een lepel eieren uit de kratten halen. Prachtig was dat.” Na de hervormde school aan de Wethouder Robaardstraat bezocht hij de LTS en de avondschool. In zijn jeugd hield hij zich al veel bezig met smeedwerk. In de tuin staat een 63 jaar oude stoel, die Epie maakte toen hij 17 jaar was. Hij ging aan de slag als bankwerker en stempelmaker bij constructiebedrijf Fictorie. ,,In mijn militaire diensttijd was ik gelegerd met Gerard Cox in La Courtine. Cox was toen al bekend, hij zong regelmatig voor ons.”

Hardlopen grote hobby

Nieuws

menu