77 jaar geleden: Met een enorme klap vloog de Mosquito bij Nieuwlande de grond in

Afgelopen woensdag 29 september is door de locoburgemeester van de gemeente Coevorden, Jeroen Huizing, aan de Veldweg in Nieuwlande een herinneringsbord onthuld ter nagedachtenis aan de twee bemanningsleden van de Engelse Mosquito die daar op 29 september 1944 is neergestort.

Peter William Fry (rechts op de foto) en Harry Smith crashten met hun Mosquito nachtjager bij Nieuwlande in de nacht van 29 op 30 september 1944. (RAF)

Peter William Fry (rechts op de foto) en Harry Smith crashten met hun Mosquito nachtjager bij Nieuwlande in de nacht van 29 op 30 september 1944. (RAF) Foto: Gerrit Boxem

In het teken van 75 jaar bevrijding stond de onthulling eigenlijk al voor dinsdag 7 april 2020 op het programma, maar die werd toen vanwege de corona-maatregelen uitgesteld. Bij de onthulling waren woensdag ook leerlingen van basisscholen in Nieuwlande aanwezig. De plechtigheid werd afgesloten met een ‘fly-by’ door een ‘Harvard’-historisch lesvliegtuig van Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Een De Havilland Mosquito nachtjager van 157 squadron van de Royal Air Force was ‘s nachts op 29 september 1944 om 01.04 uur opgestegen van RAF-vliegbasis Swannington, Norfolk voor een aanvalsvlucht op lage hoogte in Duitsland. Aan boord bevonden zich vlieger Peter William Fry (25) en navigator Harry Smith (20). Het was hun 13e missie boven Duitsland.