75 jaar Vliehors schietrange: De enige plek in ons land waar met bommen gegooid mag worden

„De Luchtmacht hoort bij Vlieland. Zo is het al 75 jaar en we hopen dat het nog lang mag duren.” Met die warme woorden stond burgemeester Michiel Schrier van Vlieland op 11 mei jongsleden stil bij het 75-jarig bestaan van de Vliehors schietrange; de enige plek in ons land waar militaire vliegtuigen en –helikopters met bommen en boordgeschut kunnen oefenen. De Koninklijke Luchtmacht is op het Waddeneiland na al die jaren bij de meeste Vlielanders nog steeds een graag geziene gast. De lokale bevolking werd op die elfde mei als wederdienst een uniek kijkje achter de schermen gegund, door het militaire complex op de Vliehors voor één keer voor het publiek open te stellen.

Enkele Luchtmacht straaljagers boven de onmetelijke zandvlakte van de Vliehors schietrange.

Enkele Luchtmacht straaljagers boven de onmetelijke zandvlakte van de Vliehors schietrange. Foto Koninklijke Luchtmacht

Luchtmachtcommandant Johan van Deventer overhandigde als blijk van waardering voor de Vlielandse gastvrijheid een cadeau aan de eilandbewoners. Het gaat om een rustplaats met bankjes en een tafel, gemaakt uit materiaal van een oude observatiepost van de Vliehors. Deze is ooit bij een storm verloren gegaan. „Wij voelen ons hier al 75 jaar enorm thuis en hebben plezier en verdriet altijd samen gedragen”, aldus Van Deventer.

Na de Tweede Wereldoorlog

De Vliehors Range (door vliegtuigbemanningen meestal aangeduid met de code naam Cornfield Range) werd kort na de Tweede Wereldoorlog gecreëerd. Vanuit de NAVO was er in die Koude Oorlog periode grote behoefte om met de luchtmacht vliegtuigen te oefenen en voorbereid te zijn op het ergste. Sinds de eerste oefening op 2 mei 1948 wordt er inmiddels vrijwel dagelijks getraind op de enorme zandvlakte op de westpunt van dit Waddeneiland. Ook in deze tijd van oorlog in Europa is dat oefenen met militaire vliegtuigen nog net zo belangrijk als vroeger.