450 kilometer op een ElliptiGo van Pieterburen naar de Sint Pietersberg mét en vóór de Ziekte van Parkinson

Jan van Hasselt en twee familieleden. Foto: Aangeleverde foto

Jan van Hasselt uit Vlaardingen kreeg in 2015 de diagnose Parkinson. Zijn wereld stortte in, maar door de positieve instelling, en veer- en wilskrant, heeft hij inmiddels aan meerdere Parkinson onderzoeken meegedaan. Op 23 maart heeft Van Hasselt een Deep Brain Stimulation (DBS) operatie ondergaan. Door het installeren van twee electrodes, diep in zijn hersenen, kan via een app de kwaliteit van zijn leven gemonitord en verbeterd worden.

Samen met zijn jongste dochter gaat hij 450 kilometer fietsen van Pieterburen naar de Sint Pietersberg. De afgelopen vier jaar heeft hij op zijn Elliptigo meegedaan aan andere fietsevenement voor Parkinson en daarmee geld ingezameld. Ook dit jaar zal Van Hasselt met zijn team aan de start verschijnen van Bike voor Parkinson. Het team bestaat inmiddels uit 40 familieleden en vrienden. Voor alle deelnemers is er een passende route uitgezet. Zo zijn er routes van 35, 60, 100 en 160 kilometer te fietsen.

Voorafgaand aan de Bike voor Parkinson gaat Van Hasselt samen met zijn jongste dochter Lotte een eigen parkour rijden. Deze route bedraagt bijna 450 kilometer en loopt van Pieterburen naar de Sint Pietersberg. De route is verdeeld over acht etappes. De tocht begint op 8 augustus en ze hopen op 18 augustus in Limburg aan te komen.

Wetenschappelijk onderzoek

Professor Bas Bloem is wereldwijd één van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van Parkinson. Hij heeft in één van zijn onderzoeken aangetoond dat bewegen een positief effect heeft op het verloop van Parkinson. Twee weken geleden heeft Bloem met zijn team de Stevinpremie ontvangen, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Door deze onderscheiding is er 2,5 miljoen euro beschikbaar gekomen voor wetenschappelijk onderzoek.

Van Hasselt wil met de tochten laten zien dat hij inderdaad baat heeft bij het vele bewegen. De tocht gaat ook door de regio van Hoogeveen. Zo hoopt hij op dag drie aan te komen in Spier en op dag vier door Hoogeveen naar Zwolle te fietsen.

Nieuws

menu