Jubileumconcert Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld: Energiek, veelbelovend, en vooral mooi | Recensie

Jubileumconcert 40 jaar CMH in de Hoofdstraatkerk.

Jubileumconcert 40 jaar CMH in de Hoofdstraatkerk. Foto: Andre Weima Fotografie

Het jubileumconcert van Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld is zaterdagavond uitgevoerd voor 500 mensen. Onder leiding van dirigent Frank Kaman en met medewerking van het strijkersensemble Van Wassenaer Consort, Henry Huisjes op de piano, Jorrit Woudt op de orgel en solisten Judith Sportel en Johan Petersen was het een mooie avond.

Om in één zin weer te geven welke indruk het concert voor het 40-jarig bestaat van het Christelijk Mannenkoor Hollandscheveld -in een overvolle Hoofdstraatkerk- heeft achtergelaten, kan ik kort zijn: wederom een prestatie van formaat! Begeleidt door applaus doet het koor zijn entree, gevolgd door het strijkersensemble Van Wassenaer Consort, Henry Huisjes, Jorrit Woudt en de solisten Judith Sportel en Johan Petersen.

Een ieder is voller verwachting, het orgel neemt het voortouw met Zing van Zijn trouw en het 2e couplet, met de kracht van het koor en de prachtige stem van Judith Sportel, maakt dit nummer helemaal af. Tieme Wachtmeester (voorzitter CMH) opent met Gebed waarbij ‘zingen is ontmoeten’ de regelmatig terugkerende woorden zijn in het gebed. ‘Ontmoeten met God, met elkaar, mét muziek’.

Mezzoforte

Na het samenzang van alle musici volgt Nader mijn God bij U onder begeleiding van het orgel. Het koor begint met strakke, maar warme klanken, met een goed genuanceerde dynamiek. Wat het koor onder deze dirigent zo fraai kan, is ook een mooie mezzoforte (mf) uithaal en verandering van mezzopiano (mp) naar forte (f). Heel duidelijk, erg fascinerend! Een mooi strak einde van dit lied.

Na het Heer, mijn hart zoekt U te vinden onder begeleiding van de pianist en het viool ensemble, met een prachtige samenklank en combinatie van klanken volgt Het nieuwe Paradijs met intro van het orgel. Al bij de eerste zinnen een fijn intoneren van het koor, duidelijk meenemend in het verhaal, het tweede couplet ontwikkelde naar mf.

De solo van tenor Johan Petersen My Tribute , met een fijne stem en een warme klank door de tenor, word gevolgd door Pie Jesu , een duet van sopraan en tenor onder begeleiding van de pianist. Een waardevolle aanwinst voor het concert waarbij de techniek en het gebruik van de stem van sopraan Judith Sportel zeer positief opvalt. Dan Santo met de zes violen, de tenor en het koor. Met de intro van piano en de violen een mooie balans tussen de partijen, in het 2e couplet komt het koor meer naar voren, hetgeen zeker een fijne combinatie is, en leidt naar een fijne forte bij alle partijen, met een mooie afronding.

Warme klanken

Het Heilig, heilig, heilig met een fijne mf, en wederom met warme klank werd gevolgd door Panis Angelicus, waarbij sopraan Judith Sportel het eerste couplet begint met een zeer goede techniek en een warme, prettige stem in een verder canon-achtige doorwerking, welke prachtig is uitgewerkt. Deze presentatie klinkt als een professioneel beroepskoor.

Jorrit Woudt geeft een ge-wel-dige solo op het orgel, waarbij het publiek live via het video scherm al zijn verrichtingen op de drie klavieren, luchtschuiven én pedalen van het orgel kan zien hoe het gebruik van het orgel in al zijn facetten is. Prachtig, vol met mooie ontwikkelingen. Zie de zon , een vreugdevol nummer door koor en pianist gebracht wordt gevolgd door het bekende Daar is kracht in het bloed , samen met de tenor en al direct fijn met het gesyncopeerde ritme. Zo’n leuk nummer, dat het speelse van het koor, met de krachtige mannenstemmen bijna niet te geloven is. Lichtstad met uw paarlen poorten is een interessante combinatie waarbij op het einde ook het publiek meezingt.

Na een korte pauze volgt Das Morgenrot welk onder begeleiding van piano en violen een mooie ontwikkeling geeft van piano naar mf en terug. Wat zijn deze nuanceringen toch prachtig, waarbij je als effect door de samenwerking van alle partijen kippenvel krijgt. Amazing Grace , gebracht door koor, piano en tenor is mooi en warm te horen, waarbij jammer dat het lezen vanaf de iPad van de tenor enigszins stoort. In het laatste couplet is het samengaan met de tenor erg mooi. Het “You’ll never walk alone” kent een fijne intro met het viool ensemble en piano, waarbij het koor net iets meer legato zou mogen.

Genuanceerde techniek

De Solo van sopraan Judith Sportel Ave Verum , ode het lichaam van Christus, is een hele fijne interactie van Judith met het publiek, prachtige techniek en met de akoestiek in deze kerk helemaal volmaakt. Fijn genuanceerde techniek tot pianissimo aan toe. Zoals men in Italië een dame complementeert: brava.

Er volgt een bijzondere terugblik van 40 jaar CMH waarbij “zingen is ontmoeten, zingen kent geen grenzen” als een rode draad door de 40-jarige geschiedenis van het koor loopt. Vanaf de oprichting in 1984 volgen enkele persoonlijke anekdotes en worden verschillende bezoeken van het koor aan o.a. Buchenwald, Wenen, Parijs, Gdansk, etc. van het koor gememoreerd. Tenslotte wordt het 40-jarige Jubileumboek overhandigd. Daarna een solo van pianist Henry Huisjes met een eigen gecomponeerd stuk welk hij heeft opgedragen aan de Oekraïense vluchtelingen. Zéér ontroerend.

Het verhaal volgen

Love changes everything door alle musici is vol vreugde en hoop, en met meer dan 90 mensen op het podium is deze presentatie zeker waard voor de grotere podia. Jeruzalem volgt met wederom een gesyncopeerd ritme, klinkt fijn, verfrissend en genuanceerd van pianissimo tot forte met leuke akkoorden en riedeltjes van de pianist er tussendoor. Dank sei Dir, Herr , met beiden solisten en viool ensemble moet je gewoon luisteren, genieten, de muziek volgen, het verhaal horen.

Na het sluitingswoord, waarbij iedereen, zelfs de recensent, met warme woorden, bloemen en veel applaus is bedankt, wordt deze avond afgesloten met het laatste nummer The Old Country Church. Energiek, veelbelovend, en vooral mooi, zoals ook in de tekst voorkomt, en met staande ovatie!