25-Jarige tennisclub De Weide gaat voortaan als racketclub De Weide door het leven: ‘Padel hoort er helemaal bij en geeft gezellige reuring naast tennis’

Het is feest bij tennisclub De Weide. De club met bijna 500 leden viert op 15 juni haar 25-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt op beperkte schaal gevierd, terwijl er enorme ontwikkelingen gaande zijn. Momenteel worden zeven kunstgrasvelden vervangen door moderne smashcourtbanen en er komt een derde padelbaan.

Voorzitter Vincent Martijn van racketclub De Weide toont de tekening van het tennispark, zoals het er 25 jaar geleden uitzag.

Voorzitter Vincent Martijn van racketclub De Weide toont de tekening van het tennispark, zoals het er 25 jaar geleden uitzag. Foto: André Weima Fotografie

De invoering van padel is een groot succes en leverde 110 nieuwe leden op. Dat deed het bestuur besluiten de clubnaam te wijzigen in racketclub De Weide. Dit zal nog statutair geregeld moeten worden. Op 11 september wordt het 25-jarig jubileum uitbundig gevierd.

Het tennispark ondergaat een ware metamorfose, want de zeven kunstgrasbanen maken plaats voor moderne smashcourtbanen. Ook is de derde padelbaan in de maak. Het vernieuwde terras voor het clubhuis is inmiddels gereed. Voorzitter Vincent Martijn hoopt dat dinsdag 15 juni de nieuwe tennisbanen gereed zijn, want dan wordt in klein comité een jubileumfeestje gevierd. ,,We hebben daarvoor onder andere de oprichters, leden van verdienste, besturen van andere tennisclubs en de gemeente uitgenodigd”, vertelt hij. ,,Op 11 september wordt het jubileum uitgebreid gevierd met een jubileumdag. Er vindt dan een open dag plaats en de derde padelbaan wordt dan officieel geopend, want die zal over vier weken klaar zijn.”

Martijn is zes jaar voorzitter en in die tijd heeft de club de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. ,,De club is explosief gegroeid naar 498 leden, hopelijk kunnen we binnenkort het 500 ste lid noteren. Door de smashcourtbanen hopen we ook spelers met een hoge ranking te mogen begroeten. De vereniging is financieel gezond en staat er goed voor. Het dagelijks bestuur had er de afgelopen drie maanden bijna een dagtaak aan om achter de schermen alles te regelen. Er is veel bereikt, dus komen we de komende jaren hopelijk in rustiger vaarwater en kunnen we genieten van de positieve ontwikkelingen.”

Oprichting

Tennisclub De Weide werd op 15 juni 1996 opgericht, maar kende vanaf 1992 een voorgeschiedenis. Enkele leden van het eerste uur splitsten zich destijds van tc De Noorderterp af. Dit leidde tot veel weerstand, maar in de jongste woonwijk van Hoogeveen bleek behoefte te zijn aan een nieuwe tennisvereniging.

Het braakliggende gebied aan de Zuidwoldigerweg kende een sportbestemming, dus er bestond een grote kans van slagen. Huis aan huis werden 10.000 blauwe kaartjes rondgebracht om aan te kunnen tonen dat iedereen in de wijk lid wilde worden en de tennisvereniging bestaansrecht had. Vanaf het begin kreeg men enkele prominenten en sponsors mee met de plannen, waarna Hoogeveen een tennisclub rijker werd.

Als ondergrond werd gekozen voor kunstgras. De oprichters wilden een ondergrond waar het hele jaar op getennist kon worden, waardoor gravel afviel. De pioniers van tc De Weide hebben op diverse plekken in Nederland op diverse ondergronden gespeeld, zoals in Amersfoort en in het Amstelpark in Amsterdam.

Uiteindelijk viel de keuze op kunstgras. Na 25 jaar hebben de banen hun dienst bewezen en lagen deze week in rollen aan de rand van het tennispark. ,,Ik vind het bewonderenswaardig dat de banen het zo lang hebben volgehouden”, vindt Martijn. ,,Ze zouden binnenkort naar alle waarschijnlijkheid worden afgekeurd.”

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Spectaculaire opening

Het tennispark, dat startte met zeven banen, werd 25 jaar geleden op spectaculaire wijze geopend. Onder bijzonder grote belangstelling landde een helikopter met onder andere de wethouder, op de parkeerplaats. Er hing een vlag van tc De Weide onder de helikopter.

Elk lid kon voor een paar tientjes een vlucht maken met de helikopter en daar werd druk gebruik van gemaakt. Zo werden de kosten terugverdiend. Enkele oprichters zijn Ben Hartman, Ben Seesink, Max Jacobsen en John Jelgerhuis, die nog steeds actief zijn voor de club.

In totaal waren er elf oprichters en er zijn toen ook elf bomen rond het park geplant. Het ledenaantal bedroeg in de beginjaren 350, waarna met 700 leden het hoogtepunt werd bereikt. Daarna zwakte het aantal leden af en is de laatste tien jaar met 400 leden gestabiliseerd.

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Door padel te introduceren tikt het aantal leden de 500 aan en mag dus een goede zet genoemd worden. ,,Ja, dat heeft ons 110 nieuwe leden opgeleverd. Het geeft veel meer reuring op de club. Door padel hebben we de kantine op zaterdag en zondag sinds twee weken weer open en dat is in 25 jaar niet eerder gebeurd, buiten toernooien en competitiedagen om. Het valt ons op dat veel voetballers en andere sporters padel komen spelen. Padel geeft veel meer levendigheid. Padel wordt bij ons op hoog niveau gespeeld. Een padelteam komt namelijk uit in de Hoofdklasse. Er wordt veel gebruik gemaakt van de banen, waardoor we besloten hebben een derde baan aan te leggen.”

Doordat padel een onderdeel van de club is geworden, dekt de huidige naam de lading niet meer. Daarom gaat de club voortaan als racketclub De Weide door het leven. ,,Het is nog niet formeel, maar dat gaat wel gebeuren. Er is ook een nieuw logo met de naam en de twee rackets. Het nieuwe logo is nu al overal zichtbaar op het terrein.”

Meer hoogtepunten

Padel mag een hoogtepunt in de geschiedenis van tc De Weide genoemd worden, maar Martijn kan nog meer hoogtepunten noemen. ,,Het voormalige BAM-toernooi met camping in de zomer is een groot succes. De deelnemers komen uit heel Nederland. Het hoogtepunt was 200 deelnemers, maar de laatste tijd is het deelnemersveld iets geslonken. Ook het voorjaarstoernooi is zeer populair met 230 deelnemers. Het is één van de grootste toernooien van Noord-Nederland met spelers van veertig verschillende clubs.”

Door het ouder-kind toernooi kwam Vincent Martijn elf jaar geleden bij de club.

,,Mijn dochter tenniste bij De Weide en door dat toernooi ben ik lid geworden. Het laagdrempelige familietoernooi is ook altijd een succes net als het klaverjastoernooi dat georganiseerd werd door Eelke Bekhuis. De eerste prijs is naar hem vernoemd. Wij zijn als bestuur trots op de onderhoudsploeg Op de groene weide met veertig vrijwilligers onder leiding van Ben Hartman, Jan Kemink en Bert Veninga. Wij betalen geen stuiver meer voor het groenonderhoud van het park. Het is gaaf om te zien hoe zij dat met veel plezier oppakken. Ze hebben zelfs een eigen website.”

Jeugd behouden

Het bestuur is bezig met een meerjarenbeleidsplan om te bepalen hoe een stabiele vereniging in de toekomst gerund moet worden. ,,Wij willen bekijken hoe we onze jeugd voor de club kunnen behouden. Veel talenten gingen naar selectietrainingen in Emmen en die zagen we helaas niet weer terug. Van de 16- en 17-jarigen blijft er slechts 10 procent sporten. We hebben nu een vaste tennisleraar, die 32 uur per week les geeft. Elk kind kan ook competitie bij ons spelen. Ik vind het mooi dat de laatste clubkampioenschappen bij de volwassenen is gewonnen door een jongen van zeventien jaar. Hij is de jongste winnaar ooit.”

Door de aanleg van zeven nieuwe smashcourtbanen kan rc De Weide de komende twintig jaar weer vooruit. ,,Smashcourtbanen bestaan uit een fijne gravelsoort op kunstgras. Je kunt er altijd op spelen. Competitiespelers van een hoog niveau willen niet op kunstgras spelen, maar wel op smashcourt. Hopelijk komen ze nu naar onze club. Op zich hebben wij geen beleid op topsport, maar we zouden het wel leuk vinden als spelers met een hoge ranking bij ons gaan spelen. Het is ook belangrijk om talenten te kunnen behouden.”

Een speerpunt voor de komende periode is de inrichting en de aankleding van het clubhuis dat ook 25 jaar bestaat. ,,Ons clubhuis is mooi en netjes, maar mag meer tennisidentiteit krijgen. De historie van de club moet beter zichtbaar zijn. We zouden graag foto’s van (oud) leden ontvangen. De meubels hebben we overgenomen van toenmalig restaurant Heinrigs.”

Goede samenwerking

Vincent Martijn hecht veel waarde aan samenwerking met de twee andere tennisclubs in de gemeente Hoogeveen, HLTC en HTC Hollandscheveld. ,,Er is een voorzittersapp met Dick van Slochteren (HLTC) en Frans Verstappen (HTC). We helpen elkaar graag. Er is bijvoorbeeld soms een uitwisseling van baancapaciteit. Sinds enige tijd wordt er gezamenlijk het Hoogeveens tenniskampioenschap gehouden, waarbij er bij elke club wordt gespeeld. We zijn geen ledenpikkers, samen hebben we duizend leden en daarmee is tennis in de gemeente Hoogeveen goed vertegenwoordigd.”


De komende tijd staat voor het bestuur van de club in het teken van verduurzaming van het park, een stabilisatie en groei van het aantal tennissers en een doorgroei van padel. Voorzitter Martijn is een fervent voorstander van de realisatie van een nieuw sportpark op het terrein, waar nu voetbalclub De Weide en rc De Weide gevestigd zijn.

,,Ik vind dat dit gebied heringericht moet worden met een plaats voor meer sporten. Voetbal en tennis zijn een sterk merk, maar volgens mij passen bijvoorbeeld korfbal, de hockeyclub en de honkbalclub ook in het sportpark. Ik zou een nieuwe ingang maken, een rotonde aan de Jos van Aalderenlaan, waarbij je rechts naar de voetbalclub gaat en links naar de racketclub. Nu hebben beide een identiteitsloze ingang. Je moet vanaf de parkeerplaats al sport kunnen zien, een klimwand bijvoorbeeld. Ik zie duidelijk een kans in een verbinding van sporten op dit terrein. Dit uitgewerkte plan is al ingediend bij de gemeente, maar er is nog geen voortgang in het proces. Binnenkort zal ik nog eens navraag doen.”

Ambitie uitstralen

Door het 25-jarig bestaan van rc De Weide kent de club vanaf 15 juni haar eerste jubilarissen. Op een geschikt moment zullen de leden die 25 jaar lid zijn, gehuldigd worden. Martijn typeert ‘zijn’ club als een vereniging die ambitie uitstraalt en haar verleden heel erg koestert. ,,De leden zijn zeer betrokken. Toen we hulp vroegen bij de aanleg van een nieuw terras bood een groep zich direct aan om te helpen. Dat is toch geweldig.”