20.000e ingeschreven inwoner van Hoogeveen is overleden; Roelof Koopman werd in 1947 met veel bombarie ingeschreven in geboorteregister

Oud-Hoogevener Roelof Koopman (74) is overleden. Hij werd geboren op 18 april 1947 aan het Noord in Hoogeveen en werd met veel bombarie ingeschreven in het geboorteregister. Koopman was de 20.000e inwoner van Hoogeveen. Burgemeester Jetze Tjalma ging hoogstpersoonlijk bij de pasgeborene en zijn ouders op bezoek en overlaadde de Hoogevener met cadeaus.

Het huis aan Noord 46.

Het huis aan Noord 46.

De oud-inwoner van Hoogeveen overleed aan de gevolgen van maagkanker. Koopman laat twee kinderen en twee kleinkinderen na.

Het inschrijven van Koopman was in 1947 een hele gebeurtenis. Wat broer Gerrit Koopman zich afvraagt is hoe de delegatie is aangekomen aan het Noord. „Met een auto was onmogelijk, simpelweg omdat daar geen wegen waren aangelegd. Zandpaden van hooguit een meter breed vormden de verbinding met de verdere omgeving. Was het regenachtig weer dan was het pad modderig.”

Niet op de fiets

Koopman weet bijna zeker dat Tjalma, gezien zijn status, niet op de fiets kwam. Dus moest Tjalma wel per auto gebracht zijn. „Die auto moest dan noodgedwongen aan de Coevorderstraatweg geparkeerd worden, waarna te voet nog zo’n 300 meter moest worden afgelegd over een smal zandpad langs de twaalfde Wijk. Aan het eind daarvan moest het gezelschap een 30 centimeter brede plank over de wijk over om op het adres Noord 46 aan te komen. Daar werd de nieuwe wereldburger overladen met cadeaus zoals een spaarbankboekje van de gemeente, een rieten wieg van de firma Kampinga, een verzilverde beker en rammelaar van juwelier Wigman Welling en nog veel meer. De rieten wieg was na twee dagen al kapot geschopt door de baby.”

Vader Harm Koopman schrok trouwens wel toen hij aangifte deed op het gemeentehuis. Toen hij zich aan het loket meldde met de mededeling dat hij aangifte kwam doen van de geboorte van een zoon, volgden de gebruikelijke plichtplegingen, die hij zich nog herinnerde van de vorige keren.

„Maar daarna ging het ineens totaal anders. ‘Gaat u maar even zitten, meneer Koopman’, zei de ambtenaar. Vreemd, er was nog nooit meneer tegen hem gezegd. Hij gaat zitten en wordt steeds onrustiger. Want vijf minuten, worden tien minuten, wordt een kwartier. Waarom mag hij niet gewoon weg?”, vertelt Gerrit Koopman over zijn vader.

Felicitaties

De burgemeester, de gemeentesecretaris en ook de chef van de secretarie komen vader Koopman feliciteren. Burgemeester Tjalma geeft Koopman een hand en zegt: ‘Meneer Koopman, ik wil u van harte feliciteren met de geboorte van uw zoon Roelof. Hij is zojuist ingeschreven als de 20.000e inwoner van Hoogeveen.’”

Een feestelijke gelegenheid voor de familie, die ook uitgebreid is beschreven in de Hoogeveensche Courant.

Koopman woonde sinds 2008 in Beilen.