1280 nieuwe openbare laadpalen in Drenthe: Laadvisie 2023-2026 Hoogeveen wordt volgende week openbaar gemaakt

De oplaadpalen in Drenthe worden vanaf 1 juni geplaatst.

De oplaadpalen in Drenthe worden vanaf 1 juni geplaatst. Foto ANP

Elektrische autobezitters, zonder eigen oprit, kunnen binnenkort eenvoudig een nabijgelegen laadpaal aanvragen. Het bedrijf Equans heeft de aanbesteding voor de realisatie van 2100 openbare laadpalen, voor de komende drie jaar, in de provincies Groningen en Drenthe gekregen.

De openbare laadpalen zijn voorzien van slimme laadtechnieken en leveren 100 procent groene stroom uit eigen land. Gedeputeerden Nelleke Vedelaar en Melissa van Hoorn zijn blij met de nieuwe aanbesteding. „De nieuwe samenwerking met Equans biedt meer ruimte voor data-gestuurd en proactief plaatsen van laadpalen in Drenthe en Groningen. Het streven is om de doorlooptijd van aanvraag tot plaatsing van de laadpaal flink te verkorten.”

Slimme laadoplossingen

Ralph van Moorsel, directeur van E-mobility van Equans: „Met de gunning van deze aanbesteding zetten we een belangrijke stap in de uitbreiding van ons laadnetwerk in Nederland. We zijn trots dat we onze kennis en ervaring op het gebied van publieke laadinfra en slimme laadoplossingen ook in Drenthe en Groningen mogen toepassen. In samenwerking met de provincies, gemeenten en netbeheerder streven we naar de optimale beschikbaarheid van laadpunten en de best mogelijke dienstverlening voor de e-rijder.”

1280 palen

De 2100 palen zorgen voor 4200 laadpunten (twee per laadpaal). Drenthe krijgt 1280 palen, Groningen 820. Met het plaatsen van deze oplaadpunten draagt het bedrijf Equans bij aan het streven om voor elke elektrische rijder een punt te creëren waar makkelijk, snel en slim opgeladen kan worden. Bij een verlenging van het contract met Equans kunnen er nog eens 450 laadpalen worden opgeleverd.

Gebruikers van laadpalen kunnen de sessies starten, stoppen en betalen via een laadpas, -app of scannen van een QR-code. De laadpalen worden vanaf 1 juni geplaatst in de provincies. In de gemeente Hoogeveen komt volgende week de laadvisie van 2023 tot 2026 uit. Hierin kunnen inwoners zien wat de gemeente rondom het onderwerp wil bewerkstelligen en waar het aanvragen van laadpalen kan.

CDA Hoogeveen pleitte in december vorig jaar dat de inwoners van de gemeente de mogelijkheid moeten krijgen om de auto bij het huis op te kunnen laden. De partij pleitte toen voor het gebruik van kabelgoottegels. Binnen de gemeente stonden op dat moment 39 openbare laadpalen.