1100 bezoekers genieten van zestiende editie Bluesfestival in theater De Tamboer

Bluesfestival: Popa Chubby. Foto: Andre Weima Fotografie

Buiten was het ijskoud, maar binnen in theater De Tamboer was het gisteravond warm, stampend vol en klonken de bluesklanken vanuit alle zalen en foyers. Ruim 1100 bluesfans vonden hun weg terug naar het tweede bluesfestival van dit jaar en alweer de zestiende editie vanaf de start. Direct bij het openen van de deuren stroomde het publiek binnen.

Nieuwe gezichten maar vooral veel trouwe fans, sommige al vanaf het eerst uur. Niet gek, want met maar liefst acht acts op het programma stond er weer een dijk van een programma: Popa Chubby, Erwin Java’s Travel Party ft. Sean Webster, Barrelhouse, The Dibs, Little Steve & the Big Beat, Band of Friends, Kat Riggins Band en Grainne Duffy. „We houden ervan om een feestje te bouwen. En deze week is het drie avonden op rij volle bak in De Tamboer. Voor ons een signaal dat het publiek uit Hoogeveen en omgeving er graag helemaal tussenuit wil”, vertelt directeur Pieter-Bas.

Afgelopen woensdag een uitverkochte zaal met Ilse de Lange. Vrijdag met popicoon Kim Wilde op het podium die uitgerekend op haar 62e verjaardag liet horen dat ze nog lang niet uitgezongen was. Samen met een uitzinnige zaal vierde ze haar verjaardag. En zaterdag werd het publiek getrakteerd om de lekkerste bluesklanken.

Grainne Duffy, met haar rauwe stem en niet voor niets een van Johan Derkens lievelingen, mocht het festival openen. Daarna verplaatste het publiek zich naar de parkfoyer om te swingen bij de klanken van The Dibs. Voor de eerste keer op het festival in Hoogeveen, maar het publiek dromde er voor samen en genoot vanaf de trappen van de soulvolle stem en opzwepende gitaarklanken. Barrelhouse stond dit jaar zelfs met twee aparte sessies op het podium. De een akoestisch, de ander elektrisch. Resultaat: zitten, ogen dicht en genieten van de vurige blues van Tineke Schoemaker en haar band. Kat Riggins, klein van stuk maar met een dijk van een stem bracht het publiek in vervoering en Little Steve & The Big Beat lieten hun gitaren en saxofoons klinken waardoor stilzitten onmogelijk bleek. Onder het genot van een drankje en een hapje bij de foodtruck had iedereen het naar zijn zin. Op de vraag van de Band of Friends „Hoogeveen do you wanna hear some blues?” klonk een luid gejuich.

Gerry McAvoy bracht wat het publiek op hoopte; de heerlijke gitaarmuziek van Rory Gallagher, een van de meest geliefde gitaristen aller tijden. Publiekstrekker Popa Chubby uit New York maakte waar, waar veel mensen speciaal voor waren gekomen. Gezeten op zijn kruk met snoeiende gitaar en niets meer dan zijn zo bekende stem. Een imposante verschijning die met een big smile snel zelf zijn kapotte snaar op het podium verving. Er zal nog lang over nagepraat worden. Voor wie er geen genoeg van kon krijgen – en dat waren de meesten - sloot de in Hoogeveen geliefde Erwin Java’s Travel Party ft Sean Webster op bekende magnifieke wijze het festival af. Al met al een heerlijke editie waar bluesvrienden elkaar weer vonden in de muziek.

Het is als thuiskomen

Desgevraagd vertelde een van de bezoekers: „Al bijna vanaf de allereerste editie kom ik samen met mijn muziekvriend naar het Bluesfestival in Hoogeveen. We reizen heel Europa door voor de beste bluesmuziek, maar omdat we hier al zoveel jaren komen, zijn we hier kind aan huis. Het voelt echt als thuiskomen. Heerlijk dat we er weer zijn”.

Nieuws

menu