100-jarige Grietje Doldersum uit Hollandscheveld zal haar droge humor nooit kwijtraken

Donderdag werd de jarige Grietje Doldersum bezocht door burgemeester Karel Loohuis die haar namens de gemeente feliciteerde.

Donderdag werd de jarige Grietje Doldersum bezocht door burgemeester Karel Loohuis die haar namens de gemeente feliciteerde. Foto: Martin Schonewille

Grietje Doldersum–Okken had haar 100e verjaardag het liefst gevierd in haar huisje aan de Veldkampstraat in Hollandscheveld. Hier woonde Grietje tot anderhalf jaar terug zelfstandig, maar gelukkig kon ze donderdag samen met haar kinderen een feestje vieren in Olden Kinholt waar ze nu woont.

Grietje is geboren op 23 september 1921 in Hollandscheveld als oudste uit een gezin van 5 kinderen. Als kind was Grietje een ‘minnigie’ en moest ze op haar 6e en 11e voor zes weken naar een herstellingsoord om aan te sterken. De 5 kilo die ze groeide in het herstellingsoord was er thuis in 5 weken al weer af, omdat ze altijd wel wat te doen had en daarbij het eten wel eens vergat.

Ook zelf groot gezin

16 mei 1942 trouwde ze met Dirk Doldersum. Ze hebben hun briljanten huwelijk nog samen kunnen vieren. Een aantal weken na dit heugelijke feit moest Grietje afscheid nemen van haar levensgezel. Uit het huwelijk met Dirk zijn 9 kinderen geboren. Hieruit kwamen 17 kleinkinderen en 28 achterkleinkinderen. Bovendien is Grietje inmiddels al vier keer bet-overgrootmoeder. Tot haar spijt heeft ze afscheid moeten nemen van dochtertje Roelie, zoon Gerrit, dochter Diny, kleinzoon Dennis en achterkleinkind Gijs.

Haar tuintje was haar passie

Tot haar 98e jaar heeft Grietje zelfstandig aan de Veldkampstraat gewoond. Wel met wat hulp van kinderen en thuiszorg, maar eten kookte ze nog zelf. Ze vond het altijd fijn om in de tuin te werken. Deze lag er dan ook altijd voorbeeldig bij. Nu staan op haar kamer nog steeds haar orchideeën er tip top bij. Kenmerkend aan Grietje is haar droge humor, iets wat onder andere familieleden en medewerkers van de thuiszorg kunnen beamen. Zelfs na 100 jaar is dat iets wat niet en waarschijnlijk nooit verloren gaat.

Heup gebroken

Na een val in oktober 2019 is haar heup voor de tweede keer gebroken. Na een operatie en revalidatie in Weidesteyn kwam ze in Olden Kinholt te wonen. Op de dag dat ze verhuisde naar Olden Kinholt, mocht ze door de corona vanaf de middag geen bezoek ontvangen. Dit was een moeilijke tijd. Gelukkig zorgt het personeel van Olden Kinholt goed voor haar. Inmiddels zijn we een kleine twee jaar verder en loopt Grietje weer kleine stukjes met de rollator. „Dit maakt haar nog steeds een positieve, dappere en vooral een sterke vrouw”, stelt de familie trots.