‘Wij zijn een familiebedrijf! En (hoe) communiceren we dat?’

Salina Knol samen met haar vader Emil. Foto: Piek

„Vanaf mijn achtste help ik alles ‘op schaal’ te leggen voor de vitrine”, blikt Salina Knol terug op hoe het voor haar begon in het Hoogeveense familiebedrijf Cafetaria De Wielewaal. Vader Emil Knol kwam er ‘als klein jochie’ al en in 1997 nam hij de cafetaria over. Naast Salina werken daar haar moeder en broer, en drie medewerkers die voelen als familie. Als team doen zij mee aan het project ‘Wij zijn een familiebedrijf! En (hoe) communiceren we dat?’ van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim, waarvan Albertha Wielsma de projectleider is.

Ruim vijftig jaar geleden verrees in Hoogeveen de wijk Wolfsbos, met het winkelcentrum als kloppend hart. De gezellige cafetaria maakt er vanaf het begin deel van uit. Op de website van Cafetaria De Wielewaal is meer te lezen: over de geschiedenis, over duurzaamheid en over verantwoord frituren. Medewerker van het eerste uur Jolanda Oelen wordt met naam en toenaam genoemd. Los van vader Emil komen de andere familieleden (nog) niet terug op de site. „Een patatje smaakt niet anders als ik het maak of als Jolanda het maakt”, merkt Salina hierover bescheiden op.

Overnamedruk

„Als je communiceert als familiebedrijf geeft dat druk en de verwachting van overname”, vervolgt de 25-jarige Salina. „Als de kinderen het willen, kunnen ze het overnemen”, benadrukt Emil. „Maar ik heb ze gestimuleerd om iets anders te doen. Als ik op leeftijd ben en geen koper heb, is dat mijn probleem.” Salina werkte als pedagogisch medewerker in de kinderopvang, waarna zij met een aanvullende opleiding Leisure management in de kunsteducatie terechtkwam. Dit werk doet zij vier dagen per week. In het weekend staat ze in De Wielewaal. Haar broer zet zich, naast zijn werk als industrieel lakverwerker, ook in voor het familiebedrijf.

Op één lijn

En dan is er nog moeder Anita, die de administratie doet en „zorgt dat achter de schermen alles goed loopt.” Het was op haar initiatief dat de familie meedoet aan het project van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven: „Mijn moeder is de regelnicht”, zegt Salina met een glimlach. Met het hele team gingen ze aan de slag: „We hebben de vragenlijsten allemaal individueel ingevuld en daar kwam uit dat we erg op één lijn zitten. We hadden gesprekken met elkaar die je normaal niet hebt.” Zo bleken Jolanda en de andere medewerkers, die officieel geen familie zijn, zich wel echt deel van de familie te voelen. Het bedrijf gaat hen aan het hart en het hele team heeft ‘samenwerken’ en ‘efficiënt werken’ hoog in het vaandel staan.

Klantbetrokkenheid

„We willen nu het personeel gaan voorstellen op onze website”, vertelt Salina verder over wat zij uit het project hebben gehaald. „Klanten zullen zich nog meer betrokken voelen, zij vertellen ons natuurlijk ook dingen.” Salina benadrukt dat zij niet in de toekomst kan kijken, maar zegt daarbij wel: „Het bedrijf is onderdeel van mijn leven, ik zou niet zonder kunnen. Het is niet zomaar een bijbaantje, ik ben er echt in opgegroeid.”

Nieuws

menu