‘Sound of freedom’ of hels kabaal? Deelnemers aan luchtmachtcursus oefenden ook boven Zuid-Drenthe

Laag overvliegende straaljagers. We zien ze bijna niet meer boven onze regio sinds de Koude Oorlog is afgelopen. Maar onlangs verschenen er toch weer enkele boven onze provincie en dat ging niet onopgemerkt. Op tachtig meter hoogte vlogen F-16’s boven de regio Emmen en dat werd niet door iedereen gewaardeerd.

Enkele deelnemers aan de Wapeninstructeurs Cursus kiezen het luchtruim vanaf de Vliegbasis Leeuwarden. Het zijn Duitse Tornado?s die gespecialiseerd zijn in elektronische oorlogsvoering.

Enkele deelnemers aan de Wapeninstructeurs Cursus kiezen het luchtruim vanaf de Vliegbasis Leeuwarden. Het zijn Duitse Tornado?s die gespecialiseerd zijn in elektronische oorlogsvoering. Foto: Gerrit Boxem

Normaal gesproken merken de meeste bewoners van ons land weinig van de dagelijkse vliegactiviteiten die er vanaf de Vliegbasis Leeuwarden plaatsvinden. De straaljagers stijgen op en vliegen rechtstreeks naar hun oefengebieden boven de Noordzee, waar ze volop kunnen oefenen, zonder geluidsoverlast te veroorzaken. Maar onlangs stonden er ook vluchten boven land op het vliegprogramma. Vervelend voor de mensen op de grond, maar een onmisbaar onderdeel van de cursus ‘Wapeninstructeur’ die van 2 mei tot 22 oktober plaatsvindt op de Friese luchtmachtbasis. Deze Wapeninstructeurs cursus, oftewel ‘Weapons Instructor Course’ (WIC), heeft tot doel om luchtmacht vliegers van alles te leren op het gebied van luchtgevechten en de daarbij behorende tactieken en wapensystemen.

Geschiedenis

Nieuws

menu