‘Mogelijk doodsteek voor toerisme in Hoogeveen’

Dit jaar begon het kampeerseizoen laat, wegens corona. André Weima

Hoogeveen - Gemeente Hoogeveen wil de toeristenbelasting flink verhogen van 1,25 naar 1,50 euro. Zo moeten de toeristen een bijdrage leveren aan de tekorten van de gemeente Hoogeveen. De recreatieondernemers ontvingen vorige week een brief van de burgemeester en gemeentesecretaris waarin het nog onofficiële besluit van de raad alvast wordt meegedeeld.

De verhoging is een slecht plan vindt voormalig voorzitter Rense Schonewille van het opgeheven TROP (Toeristisch Recreatie Ondernemers Platform) en campingeigenaar. „Dit voorstel levert alleen maar verliezers op en kan de doodsteek voor het toerisme in Hoogeveen betekenen.”

Financieel moeilijk

Ook andere recreatie-ondernemers zijn niet gelukkig met de verhoging. Esther Gritter van camping Tussen de Wieken: „Het is een hoogst ongelukkig plan in deze tijd. Mensen willen graag blijven kamperen, maar ik zie dat het voor een aanzienlijke groep van mijn gasten financieel moeilijk is. Door corona zijn diverse mensen hun baan kwijtgeraakt.” De onderneemster heeft deze zomer een duidelijke keuze gemaakt: een veel lagere bezetting op de camping om extra veilige ruimte te houden. „Het leverde veel zorgen op, maar gezondheid is niet te koop.”

Geharrewar met tarieven

Coby van de Wetering van Stal Nieuw Moscou met groepsaccommodaties en een camping was verbaasd over de brief. „Ik dacht dat het college gevallen was? Hoe kan de raad dit nu onofficieel besluiten?” Maar waar de onderneemster zich nog meer aan ergert is het geharrewar met de tarieven. „Eerst kregen we een brief dat het tarief dit jaar 1,25 was, dat bleek fout. We kregen opnieuw bericht: het juiste tarief van 2020 was 1,15 en voor 2021 zou dit 1,25 euro zijn. Nu wordt het 1,50 voor 2021. Hoogst vervelend, want we hebben al veel boekingen verschoven naar 2021 en daarvoor 1,25 toeristenbelasting gerekend. Voor groepen tikt dat flink aan. We schieten er zelf bij in, want het is lullig om het bij de klant te verhalen. Die heeft al betaald.”

Hoogeveen heeft weinig toeristisch vertier

Rense Schonewille: „Eerst kwam corona en moesten we dicht blijven tot juli. De helft van ons inkomen weg.” Hij vreest dat gasten volgend jaar wegblijven. „Gemeente Hoogeveen heeft al weinig toeristisch vertier, dat maakt de drempel om hier niet meer te komen omdat men hier gewoon meer moet betalen een stuk lager.”

Corona valt de ondernemer zwaar. „We moeten wel alle preventieve coronamaatregelen uit eigen broekzak bekostigen en hebben straks een uitzicht op een woz-verhoging van 30 procent. Er valt straks niet meer uit te melken want dan gaan we op de fles.”

Belasting zou moeten terugvloeien naar recreatiesector

Coby van de Wetering van Stal Nieuw Moscou stelt wrang: „Ook 2021 is naar verwachting een coronajaar, dus ook komend seizoen blijven de campings druk. Nu de toeristenbelasting verhogen levert flink extra geld op. Wat ik jammer vind is dat het geld waarschijnlijk naar een andere pot gaat. Het zou naar bijvoorbeeld fiets- en wandelpaden moeten gaan. Zelfs Marketing Hoogeveen wordt opgeheven.”

Nieuws

menu