‘Mijn doel: 10.000 euro voor KiKa. Wie helpt?’

Robert Jan Thalen: „Wat zou het mooi zijn als iedere deelnemer aan de Cascaderun van 2019 1 euro wil doneren.” André Weima

Hoogeveen – Hij staat voor een sportieve uitdaging: de marathon van Texel voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) op 28 november. Maar Robert Jan Thalen heeft nóg een uitdaging: hij heeft zich ten doel gesteld 10.000 euro te vergaren voor dit goede doel. Op welk bedrag hij inmiddels zit? ,,Bijna 200 euro”, bekent de 37-jarige Hoogevener. Ondanks dat de tijd begint te dringen, heeft Thalen er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

Sport zit in zijn bloed. Niet voor niets dat hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt en onder andere fitnessinstructeur, voetbaltrainer en bootcampinstructeur is. ,,Natuurlijk moet je in mijn werk topfit zijn, maar als je denkt dat daarmee het lopen van een marathon voor mij een makkie is, heb je het mis. Onderschat niet wat daarbij komt kijken. Als voetballer ben ik een aanvaller, het gaat daarbij om explosieve sprintjes. Dat is heel wat anders dan een lange duurloop. Ik kom mijzelf tijdens de trainingen wel tegen hoor. Mijn benen staan op dit moment zo ongeveer op ontploffen.”

Bucket list

Deelname aan een marathon stond op zijn bucket list. Het moest er nu maar eens van komen. „’Welke marathon wordt het?’, vroeg menigeen mij. Toen ik deze voorbij zag komen, wist ik: dit wordt hem.” Een marathon voor een mooi doel. „Ik vind dit een mooie manier om wat voor een ander te betekenen, want kanker is een verschrikkelijke ziekte die je niemand gunt. Ik geloof in een God van liefde en ik heb de discipline om te trainen. En afzien past naar mijn idee bij dit doel. Het is een gevecht tegen kinderkanker en daarom vecht ik 42,2 kilometer lang, en alle trainingen die daaraan vooraf gingen, voor een goed eindresultaat.” Daarbij komt dat Thalen zelf uit een moeilijke periode komt, met lichte en zware depressies. ,,Mede dankzij de medicijnen gaat het nu heel goed met me. Ik geniet weer van het leven.”

In augustus is hij gestart met trainen. Deze week nog heeft hij de 30 kilometer aangetikt. ,,Ze zeggen dat je met 30 kilometer ook de 42,2 wel haalt, maar ik wil sowieso nog een keer 30+ trainen. Mijn broers lopen al jaren halve en hele marathons. Een van hen heeft zelfs meegedaan aan een Ironman-triatlonwedstrijd, die loodzwaar is. Ik heb goede coaches aan hen.”

Het minimale bedrag om deel te mogen nemen aan de Run voor KiKa marathon bedraagt 900 euro, maar de Hoogevener gaat voor 10.000 euro. ,,Ik zit op bijna 200 euro, maar daar heb ik nog nauwelijks wat voor gedaan.” Dat betekent dat hij nog hard aan de slag moet. Woensdag heeft hij een brief opgesteld die wordt verstuurd naar supermarkten en bouwmarkten. Een doelgroep die bewust is gekozen. ,,Omdat die niet zijn geraakt tijdens de coronacrisis. Daar liggen kansen”, verwacht hij. Ook hoopt Thalen in totaal 16 sponsors voor zijn officiële KiKa hardloopshirt te vinden. ,,Daar ga ik keihard voor zorgen.” Shirtsponsoring is mogelijk voor 350 euro.

Ludiek plan

En dan is er nog een ludiek plan dat volgens hem het proberen waard is. „Wat zou het mooi zijn als iedere deelnemer aan de Cascaderun van 2019 1 euro wil doneren.” Hij hoopt dat dit idee als een lopend vuurtje door Hoogeveen gaat. ,,Het zou fantastisch zijn als 5000 Hoogeveners allemaal 1 euro overmaken, dan is de helft van mijn streefbedrag al binnen. 

Voor meer informatie: tel. 06-15963484 of e-mail [email protected] Een bijdrage overmaken kan via

www.runforkikamarathon.nl/robert-jan-thalen-texel-2020

Nieuws

Meest gelezen