‘Met kinderen het bos in, dat mag’: speel de geheimen van het Spaarbankbos

Hoogeveen - ,,Met je kinderen de natuur in? Doen! Juist in deze tijd is het belangrijk om te ontspannen. Kinderen hebben er baat bij als ze de natuur ingaan”, stelt gelukswerker Bart Pijper van SWW en vrijwilliger bij IVN.

Hij zet bijna dagelijks op de Facebookpagina van IVN Hoogeveen een filmpje met een natuurvraag. Bijvoorbeeld: Wat voor een boom is dit en waarvoor werd de schors gebruikt? Deze filmpjes maakt hij vaak met zijn 12-jarige dochter Alinda. Een dag later volgt dan het antwoord. Inmiddels zijn er al tien filmpjes verschenen. Leerzaam en leuk. Bart en Alinda proberen zo meer kinderen enthousiast te maken voor de kleine dingen in de natuur. „Het is leuk om te doen. In het begin vond ik het spannend en vooral raar om mijn eigen stem te horen”, vertelt Alinda.

Ook maakte de Stuifzander samen met zijn dochter een GPS-spel getiteld De geheimen van het Spaarbankbos. Een avontuurlijk spel dat, nu de kinderen niet naar school kunnen, uitkomst kan bieden.

Het bos ingaan kan

„Ik weet dat sommige ouders huiverig zijn om met hun kinderen naar het bos te gaan. Zeker na de oproepen van ruim een week geleden van Natuurmonumenten om niet meer de natuur in te gaan. De beelden van enorme groepen op stranden, in parken en natuurgebieden waren inderdaad verontrustend.” Alinda, die meedoet met het gesprek zegt: „Ja, dat was een beetje dom van die mensen.” „De situatie in Drenthe is totaal anders”, vult vader Bart aan. Volgens de natuurkenner is de speurtocht, die gespeeld wordt met een app, geen enkel probleem. „De bospaden zijn breed en ook al zijn er meer mensen in het bos, die afstand is heel gemakkelijk op anderhalve meter te houden. Zeker als je niet in het weekend naar het bos gaat. Dat is nu de kinderen niet op school hoeven te zitten maar thuiswerken ook veel makkelijker in te plannen.”

Route van ogeveer 4 kilometer

Over een route van ongeveer 4 kilometer krijgen ze iedere keer een nieuwe opdracht. Elke keer wordt een nieuwe sleutel geopend die aangeeft waarheen gelopen moet worden. Er zitten ook speel- en beweegopdrachten in.

Om de geheimen van het Spaarbankbos te ontrafelen moet de app izi.travel gedownload worden in de appstore. Na het accepteren van wat voorwaarden zoek je in de app naar Spaarbankbos en open je de route. „Als je geen data hebt dan kun je de app ook downloaden. Zorg ervoor dat je je locatie aan hebt staan.”

Het startpunt van de tocht is de parkeerplaats in het Spaarbankbos nabij de tennisbanen.

( https://www.google.nl/maps/dir//52.7467568,6.4664313/@52.7477171,6.4679039,419m/data=!3m1!1e3!4m2!4m1!3e0 )

Daar aangekomen opent zich een eerste checkpunt (blauwe sleutel). Bart : „Loop daarheen en de volgende checkpoint wordt zichtbaar. Zo loop je het hele bos door. Als je op de blauwe cirkel drukt komt er een quizvraag. Schuif je het witte gedeelte met je vinger omhoog, (groene pijl) dan zie je meer info. Als je goed loopt krijg je ook nog een speciale opdracht waarmee je mee kan dingen naar een leuke prijs.”

Nieuws

menu