‘Kroongetuige zwembadmoord in Marum ging praten nadat afspraken over geld werden geschonden door vermeende opdrachtgever uit Hollandscheveld'

Willem P. is met de politie gaan praten over de toedracht van de moord op Jan Elzinga (40) toen de opdrachtgevers die hij beschermde, waaronder Monique H. uit Hollandscheveld, de geldkraan dichtdraaiden. Elzinga werd in de zomer van 2012 bij het zwembad in Marum geliquideerd.

Jan Elzinga werd in 2012 vermoord bij het zwembad in Marum.

Jan Elzinga werd in 2012 vermoord bij het zwembad in Marum.

Op basis van de verklaringen die P. in de gevangenis aflegde werden in juli van dit jaar de vermeende opdrachtgevers aangehouden. Het gaat om de toenmalige vriendin van Jan Elzinga, de in Hollandscheveld woonachtige Monique H., haar broer Marcel H. en haar moeder Cobie H. Zij zouden de opdrachtgevers zijn. De verdenking: het uitlokken van de moord.

Het geld zou afkomstig zijn van Monique H.

De man die Elzinga doodschoot (en destijds ook een bekentenis aflegde) werd in 2013 veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Willem P. kreeg voor zijn rol 20 jaar gevangenisstraf; hij heeft de moord op Elzinga georganiseerd in ruil voor 30.000 euro. Het geld zou afkomstig zijn van Monique H.

Er was een afspraak tussen Willem P. en de familie H. Zou P. worden gepakt en veroordeeld, dan zou de familie H. hem gedurende de detentie financieel ondersteunen.

Toen die afspraak niet (of niet meer) werd nagekomen, is P. in 2017 in de gevangenis met de politie gaan praten over de rol van de familie H. als opdrachtgever, zo zeggen goed ingevoerde bronnen.

In 2019 zijn die gesprekken voortgezet wat resulteerde in een deal met het Openbaar Ministerie: in ruil voor zijn verklaringen komt hij binnenkort vrij. De vervroegde vrijlating komt neer om een strafkorting van 30 procent. De deal is vorig jaar bekrachtig door de rechter-commissaris.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verklaringen van Willem P. betrouwbaar. Wat hij heeft verteld is onderzocht. De vriendin zou foto’s van Elzinga en gedetailleerde informatie over onder meer kleding en zijn dagelijkse bezoek aan het zwembad in Marum hebben verstrekt. De familie H. zou ook twee vuurwapens aan de ingehuurde moordenaar hebben geleverd.

Reden op op vrije voeten te komen

Of de verklaringen van P. op waarheid berusten, zal tijdens de rechtszaak moeten blijken. Advocaten van de verdachten zullen aanvoeren dat Willem P. onzin verkoopt met als reden op vrije voeten te komen.

De vierde verdachte die deze zomer werd aangehouden is Johan L. uit Kampen. Hij zou de wapens aan de familie H. hebben verstrekt. L. is een bekende van Willem P.

Lang is aangenomen dat het motief van de moord op Jan Elzinga gezocht moest worden in de wereld van de hennepcriminaliteit. Er zijn aanwijzingen dat ook Elzinga actief was in de hennephandel.

Volgende week is er een eerste pro forma-zitting in de rechtbank van Groningen. Dagblad van het Noorden berichtte zaterdag dat het Openbaar Ministerie een deal heeft gesloten met Willem P. Het OM wil voorafgaand aan de voorbereidende zitting geen commentaar geven. Deals met criminelen worden alleen in uitzonderlijke situaties gemaakt.