‘Heelal en meer’, over kleine groene mannetjes en heel veel meer

Roy Smits. Roy Smits
De 44-jarige sterrenkundige uit Hoogeveen hoopt met zijn video’s met de titel ‘Heelal en meer’, die sinds kort zowel via zijn eigen YouTube-kanaal als via de site www.roysmits.nl te bekijken zijn, jong en oud te bereiken. Zijn doel: toegankelijke én vermakelijke verhalen presenteren over het universum en de wetenschap.
Zonder uitzondering start Roy Smits zijn video’s met een grote glimlach. Hij vertelt gepassioneerd, speels én met humor over het universum en de wetenschap. Geen saaie, ingewikkelde toestanden, maar verhalen en beelden, compleet met special effects , die leuk, informatief en positief zijn. Soms ook met een knipoog. Over kleine groene mannetjes bijvoorbeeld. Het plezier dat hij er alleen zelf al aan beleeft spat van het scherm. ,,Ik wil graag antwoord geven op vragen over de onbereikbare sterrenhemel. Ondanks dat er nog veel vragen niet beantwoord zijn, zijn tegelijkertijd veel antwoorden wel te geven. Er is al zoveel ontdekt. Mijn doel is om te laten zien wat voor een fantastische ontdekkingen er al zijn gedaan”, vertelt hij over zijn hobby, want dat is het, hij verdient er niets mee.
Op zoek gegaan naar manieren om kennis te delen
Normaliter geeft hij lezingen en rondleidingen, maar nu door corona alles op z’n gat ligt, is hij op zoek gegaan naar andere manier om zijn kennis te delen. Hij heeft er in zijn woning speciaal een studio voor ingericht. De muren kregen een sterrenhemelbehang, er staat een kastje vol boeken over sterrenkunde, een kleine telescoop, een driepoot en zelfs een tijdmachine ontbreekt niet. Hier neemt hij alles op. Maar daar gaat heel wat aan vooraf. ,,Ik schrijf eerst een compleet script, leer dat steeds per delen uit mijn hoofd, maak soms props ter aanvulling, neem alles op en doe dan de editing.” Dit alles neemt in totaal vier dagen in beslag. ,,Het is ontzettend leuk om te doen. Ik leer steeds meer trucjes.” Acteren is overigens niet helemaal nieuw voor hem. ,,Ik heb acteerervaring opgedaan via Scala Hoogeveen. Ik speelde Rochefort in de musical De Drie Musketiers (mei 2019) en Jacob Marley in Scrooge (december 2019).” Er zijn inmiddels vier video’s, die steeds zo’n negen minuten beslaan, klaar. Om de zes weken verschijnt een nieuwe video.
Het totaalaantal views op dit moment bedraagt 1000. Zijn hoop is natuurlijk dat dat zo snel mogelijk omhoog schiet. ,,1000 views per video zou leuk zijn”, zegt hij hoopvol. Maar wat Smits vooral hoopt is dat hij reacties erop krijgt. Of beter nog: vragen. ,,Ik wil aan de hand van die vragen mijn onderwerpen kiezen. Er is zoveel wat je je kunt vragen als je gewoon al zonder hulpmiddelen naar de sterrenhemel kijkt. Neem de maan. Die heeft schijngestaltes, maar wat zijn dat?” Uitnodigend zegt hij: ,,Dus iedereen met vragen over sterrenkunde kan die via mijn YouTube-kanaal aan mij stellen.”
Gefascineerd door astronomische cijfers
Het heelal had van kinds af aan al zijn interesse. ,,Wat ik vooral fascinerend vond waren de astronomische cijfers. Cijfers die je nauwelijks kunt bevatten. Kijkend naar de sterrenhemel zie je eigenlijk een stukje archeologie. En juist dat wilde ik begrijpelijk maken. Maar ook de verhalen eromheen vond ik prachtig, over de sterrenbeelden bijvoorbeeld.”
Zijn brede interesse, dus zeker niet alleen voor sterrenkunde, maakte dat hij koos voor de studie Natuurkunde in Nijmegen. ,,Er was wel aandacht voor sterrenkunde binnen de Radboud Universiteit, maar dat was allemaal nog heel kleinschalig. Ik heb echter voorgesteld mijn promotieonderzoek te doen in sterrenkunde. Ik was destijds nog de enige student van die afdeling, maar sindsdien is er een bloeiende studie sterrenkunde in Nijmegen ontstaan.”
Na zijn studie kreeg Smits een baan aangeboden in Engeland, waar hij grondwerk voor een onderzoek naar een toekomstige telescoop, een miljardenproject, heeft gedaan aan de universiteit van Manchester. Na 2,5 jaar keerde Smits terug naar Nederland en ging werken bij Astron in Dwingeloo, waar hij opnieuw grondwerk deed. Dit keer voor pulsaronderzoek door middel van de Square Kilometre Array (SKA). Dat is de reusachtige, uit duizenden ontvangers bestaande, radiotelescoop die in aanbouw is in Zuid-Afrika en Australië. Na zeven jaar vertrok hij ook daar. Tegenwoordig werkt hij bij Rohill Engineering in Hoogeveen. Daar houdt hij zich onder meer bezig met cyber-security. ,,Radiocommunicatie speelt in mijn huidige baan een belangrijke rol, wat weer nauw verbonden is met radiosterrenkunde, waar ik mij mee bezig hield.” Of hij de sterrenkunde in zijn huidige baan mist? ,,Veel mensen hebben bij sterrenkunde een romantisch beeld, maar het is heel veel beeldmateriaal analyseren.”
Leuke ontdekkingen
Hij heeft geen spraakmakende, maar zeker wel leuke ontdekkingen gedaan, waarnaar hij ook verwijst in zijn vorig jaar zomer verschenen boek ‘Telescopen en tijdmachines’, het eerste van zijn hand. Zijn boek, waar hij anderhalf jaar aan heeft gewerkt, gaat onder meer over de relativiteitstheorie, die hem fascineert. Wie kent niet de film Back tot he Future. ,,De relativiteitstheorie wijst uit dat tijd sneller en langzamer kan lopen. Dat betekent dat je technisch gezien naar de toekomst kunt reizen. De natuur laat het toe. Het klinkt misschien als pure science fiction . Maar het is science en geen fiction . Praktisch gezien is dat natuurlijk een ander verhaal.” Inmiddels werkt hij aan een tweede uitgave, dit keer een kinderboek. ,,Ik schrijf vaak verhalen. Dat heb ik mijn hele leven al gedaan.” Het kinderboek wordt een educatief boek aan de hand van een fantasieverhaal met spannende gebeurtenissen, uiteraard over, hoe kan het ook anders, het heelal. ,,Ik hoop dat het dit jaar verschijnt, maar ik heb geen deadline van de uitgever.”