Sandra Kroonstuiver uit Hoogeveen 'klooit creatief' met cliënten in de dagopvang. ‘De meest kwetsbare onderwerpen komen voorbij als we bezig zijn’

Jarenlang combineerde Sandra Kroonstuiver uit Hoogeveen haar werk als activiteitenbegeleider in de zorg met het geven van keramiekcursussen. Samen met haar man At runde ze onder meer een dagopvang voor mensen met een lichamelijke beperking in wijkcentrum De Magneet in Krakeel. In mei dit jaar overleed At aan de gevolgen van kanker. Ondanks het grote gemis pakt Sandra de draad weer op. Ze wil de dagbesteding uitbreiden.

Sandra Kroonstuiver begeleidt Chantal met creatieve therapie in De Magneet.

Sandra Kroonstuiver begeleidt Chantal met creatieve therapie in De Magneet. Foto: André Weima

„Creatief klooien”, zo omschrijft Sandra Kroonstuiver (50) met een veel zelfspot haar werk als keramist. En dat is ook wat ze doet met haar cliënten op de dagbesteding, zegt ze met een lach. Er wordt geschilderd, met klei gewerkt en nog veel meer creatiefs gedaan in haar ruime lokaal in De Magneet.

‘Stilte is niet erg’

„Als je het aan mijn cliënten vraagt, zijn ze ervan overtuigd dat ze hier komen om creatief bezig te zijn, maar daar draait het niet om. Het gaat erom dat mensen met een lichamelijke beperking en soms ook geestelijke problemen of een licht verstandelijke handicapt hier in een ontspannen sfeer bezig kunnen zijn. Tijdens dat werk praten we overal over. De meest kwetsbare onderwerpen komen voorbij”, vertelt ze.

„Als je met je handen bezig bent, kun je overal over praten. En als er een stilte valt, is het ook niet erg. Als cliënten gevoelige onderwerpen bespreken, laat ik het soms bewust even bezinken om te bedenken hoe ik er het beste op kan reageren. Dan geef ik ondertussen nog wat aanwijzingen over het werkstuk waar ze mee bezig zijn en kom ik er even later op terug.”

Van het zakenleven naar de zorg

Zo is het knutselen op de dagbesteding een mooie aanleiding om over van alles te praten en ondertussen de fijne motoriek trainen, legt Sandra uit. In 2018 begon ze met haar man At de dagbesteding onder de naam Mens&Mens. „Dat bedrijf had hij al eerder opgericht voor zijn werk als ambulant begeleider aan huis.”

Waar Sandra haar roeping in de zorg en de keramiek al jaren eerder vond, werkte At in het verleden in het zakenleven. „Ik heb hem bekeerd”, lacht ze. Dat was al voor het echtpaar in 2008 vanuit Gouda naar Hoogeveen verhuisde. Eenmaal in Drenthe gingen ze allebei bij een zorgorganisatie aan het werk en later nam Sandra ook de keramiekcursussen van haar moeder uit Tiendeveen over.

Mens&Mens

Toen At thuis kwam te zitten na een reorganisatie begon hij Mens&Mens. Als ambulant begeleider bood hij ondersteuning aan mensen die extra ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven. Werk dat ook Sandra nu nog steeds doet. Zij stopte zelf bij de zorgorganisatie waar ze activiteitenbegeleidster was, omdat de logheid van de organisatie en de veelheid aan administratie haar tegenstonden.

Begin 2018 begon het echtpaar onder de vlag van Mens&Mens hun dagopvang in De Magneet voor cliënten uit Hoogeveen en omgeving. At was de spil en Sandra werkte er twee dagdelen, naast haar keramiekcursussen, tot het noodlot eind vorig jaar toesloeg: At bleek blaaskanker te hebben. In mei overleed hij aan de gevolgen daarvan.

Knopen doorgehakt

De eerste tijd na zijn overlijden hield Sandra zich sterk. Ze regelde wat er geregeld moest worden. „Ik stond in de overlevingsstand”, erkent ze. Dat is nu voorbij. Ze laat haar tranen stromen als ze vertelt over het gemis.

De afgelopen tijd heeft ze wat knopen doorgehakt: ze stopt met haar keramiekcursussen en gaat zich volledig richten op Mens&Mens. „Ik wil de dagopvang graag uitbreiden, meer cliënten ontvangen. Maximaal vijf per dagdeel”, licht ze toe. Cliënten kunnen vier dagdelen terecht bij Mens&Mens „Hoe vaak ze komen, is afhankelijk van de zorgvraag en de indicatie”, aldus Sandra.

De Hoogeveense is ook op zoek naar een meer geschikte locatie in haar woonplaats. „In De Magneet zitten we op de eerste verdieping en zijn we dus afhankelijk van een lift en ook van een gemeenschappelijke keuken. Als je creatief bezig bent, heb je water nodig dus ik sjouw me suf met emmers. Een plek in een pand op de begane grond, met een eigen keukentje en waar ruimte is om ook buiten bezig te zijn, zou geweldig zijn.”

Meer informatie is te vinden op www.mensenmens.nl