‘De man zonder zenuwen’ overleden op 94-jarige leeftijd. Joe Kittinger maakte parachutesprong vanaf 31 kilometer hoogte

De man die meer dan vijftig jaar het record op zijn naam had staan van ‘s werelds hoogste parachutesprong, is vorige week op 94-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan Joseph Kittinger sprong in 1960 op ruim 31 kilometer hoogte uit een gondel die onder een enorme heliumballon hing. Dat record werd pas in 2012 gebroken, toen de Oostenrijker Felix Baumgartner van bijna 40 kilometer hoogte naar beneden sprong.

Gekleed in een astronautenpak en voorzien van een parachute sprong Kittinger op duizelingwekkende hoogte uit een speciaal vervaardigde mand onder een grote heliumballon.

Gekleed in een astronautenpak en voorzien van een parachute sprong Kittinger op duizelingwekkende hoogte uit een speciaal vervaardigde mand onder een grote heliumballon. FOTO Amerikaanse Luchtmacht

Hoewel een toestand van gewichtloosheid voor buitenstaanders leuk lijkt, heeft ze helaas ook negatieve gevolgen voor de menselijke fysiologie. Het leidt namelijk tot misselijkheid, duizeligheid en desoriëntatie en bij langdurig verblijf in de ruimte kan er, als er geen oefeningen gedaan worden, zelfs botontkalking en afname van spierweefsel plaatsvinden. Ook het aantal witte bloedlichaampjes vermindert. Geen wonder dat er naar dit fenomeen in de afgelopen decennia jaren veel onderzoek is gedaan. Veel informatie over gewichtloosheid werd in de jaren vijftig verzameld door een verre voorloper van André Kuipers: de Amerikaan Joe Kittinger.

Gewichtloos