‘De Barak’, een muzikale vertelling over Kamp Linde

Voorzitter Henk Dekker is ervan overtuigd dat Barak Linde voor april 2022 af is. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens
Kamp Linde, dat op de plek lag waar nu recreatiepark Het Nolderwoud is gevestigd, werd in maart 1941 in opdracht van de Rijksdienst voor de Werkverruiming in gebruik genomen als werkkamp voor werkeloze mannen uit de grote steden. In januari 1942 werd het, net als vele andere werkkampen in Noord-Nederland, op Duits bevel omgezet in een werkkamp voor werkeloze Joodse mannen van 18 tot 65 jaar. Aan de schop gezet om hier ontginningswerk te verrichten.
Zo bleef het tot de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Toen werd het kamp hals over kop ontruimd. Op de vroege ochtend van Jom Kipoer moesten de Joodse mannen zich gereed maken om te voet te vertrekken naar Westerbork. Naar het perron van waar de trein naar het oosten vertrok.
In de tweede helft van de oorlog werd het kamp in gebruik genomen voor de opvang van evacués. Meteen na de bevrijding ging het officieel ‘Rijksevacuatiekamp voor oorlogsslachtoffers’ heten, maar de echte bewoners waren dakloze paupers uit de Randstad - de ‘asocialen’ in de volksmond – die volgens de overheid wel wat heropvoeding konden gebruiken. In 1947 noemde men het beestje dan ook maar gewoon bij de naam: gezinsoord voor moeilijk opvoedbare gezinnen. In 1960 werd Kamp Linde omgedoopt in Huize Waringin, dat onderdak bood aan mensen met aanpassingsproblemen uit voormalig Nederlands Indië.
Klezmerband Klets, Kool en Veenstra hebben over een deel van de geschiedenis van het kamp -het deel van ‘42 tot en met ‘45- een voorstelling gemaakt, waarin liederen, verhalen en gedichten elkaar afwisselen. Waarin het barre lot van de Joden even het leven raakt van de ‘asocialen’. De voorstelling wordt gespeeld in (onverwarmde) de houten barak die ooit deel uit maakte van Kamp Linde en die nu achter Museum De Wemme staat te wachten op verdere restauratie.
De voorstelling wordt zondag 2 oktober twee maal opgevoerd, om 14.00 en 16.30 uur. Er wordt geen entree geheven. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij: De Dekkers, Hoofdstraat 60 te Zuidwolde.