‘Dat de otter terug is in Drenthe is iets om trots op te zijn’

„Ik durf wel met stelligheid te zeggen dat zo’n beetje overal in Drenthe otters leven. Helaas zien we dat ook terug in het aantal verkeersslachtoffers”, vertelt regiocoördinator Cindy de Jonge van Netwerk ecologische monitoring (NEM). Zo liet onlangs ook een jonge otter het leven aan de Steigerwijk tussen Nieuwlande en Dalerpeel, net binnen de gemeentegrenzen van Hoogeveen. Extra wrang, nu 2021 is uitgeroepen tot het Jaar van de otter.

Twee otters in de opvang van De Fûgelhelling.

Twee otters in de opvang van De Fûgelhelling. Foto: De Fûgelhelling

Volgens De Jonge staat het aantal dode otters in Drenthe nu op 15. Zij verwacht dat dit aantal nog gaat stijgen. „In september begint het seizoen dat er vaak slachtoffers vallen. Helaas. Jonge mannetjes gaan actiever op zoek naar een eigen gebied. Er is meer verstoring door het maaien van waterkanten, het is ‘s avonds eerder donker, maar nog wel druk op de weg et cetera.”

Otter was uitgestorven in Nederland

De otter was in 1988 uitgestorven in Nederland door jacht, vervuiling, aanrijdingen en verlies van leefgebied. In het Overijsselse Nationaal Park Weerribben-Wieden werd de otter in 2002 teruggebracht in de Nederlandse natuur. Met succes want er leven nu ongeveer 100 otters in het gebied. Ook is het dier bezig met een stevige opmars in de rest van Nederland.

(tekst loopt door na de foto)

Het ministerie van Economische Zaken heeft de Zoogdiervereniging in 2012 gevraagd een landelijk verspreidingsonderzoek voor de otter op te zetten. Dit doet de vereniging via het Netwerk ecologische monitoring (NEM). De landelijke coördinatie ligt bij het bureau van de Zoogdiervereniging. De uitvoering van het veldonderzoek naar de verspreiding van de otter wordt gedaan door vrijwilligers, die georganiseerd zijn in de bever- en otterwerkgroep van de Zoogdiervereniging (CaLutra). In Drenthe worden zij aangestuurd door Cindy de Jonge.

Natuurreservaat Steigerwijk

Otters zijn dieren die zich weinig laten zien, doorgaans zijn ze nachtactief. Wel zijn met enige moeite en kennis sporen van otters te vinden. Vooral de uitwerpselen zijn te vinden, op markante plekken in het veld. De vrijwilligers houden de otters in hun gebied goed in het oog. Zoals Sabrina Engels dat in het waterwingebied in Dalerpeel doet. „Het is een natuurreservaat en de locatie ligt in mijn inventarisatiegebied en ik doe de monitoring in samenwerking met het Drentse Landschap. Het natuurreservaat aan de Steigerwijk is een uitstekend geschikt habitat voor de otter.” Maar het heeft een nadeel: De Steigerwijk verdeelt letterlijk het leefgebied van de otters in twee delen.

Otters doodgereden


Dat dit voor de dieren dodelijk is blijkt. Eerder dit jaar werd er op dezelfde weg meer in de richting van Dalerpeel een ottervrouwtje doodgereden en in juni werd een jonge otter dood gevonden binnen de gemeentegrenzen van Hoogeveen. „Ook een verkeersslachtoffer, een otterjong van ongeveer 10 tot 12 weken oud. De moederotter was uit schrik gevlucht tijdens de aanrijding. Een getuige trof vlak erna een nestgenootje dwalend op deze weg aan en nam haar mee naar zijn werk alvorens ons te bellen. Wij hebben besloten dat het de beste keuze was om haar onder te brengen in de wildopvang, daar is ze in goede professionele handen.”

(tekst loopt door na de foto)

Het is de bedoeling dat die jonge otter, een vrouwtje, uiteindelijk weer uit wordt gezet in haar geboortegebied. Engels zou dan ook graag zien dat er op korte termijn maatregelen worden getroffen om haar veiligheid te kunnen waarborgen.

Gevaarlijke weg

De Steigerwijk is een gevaarlijk stukje weg, zonder enige snelheidsremmende maatregelen. Regelmatig wordt daar wild aangereden waaronder dus de otter. „Ook inwoners van Dalerpeel ervaren de weg als zeer onveilig”, stelt Engels.

Een oplossing voor de instandhouding van de beschermde otterpopulatie in het natuurgebied is volgens Engels de aanleg van een faunatunnel met een begeleidend raster. „Die buis kan in een dag worden aangelegd, want die schieten ze zo onder de weg door.” Hoeveel de aanleg van een dergelijke faunabuis kost weet ze niet, wel dat Het Drentse Landschap er geen budget voor heeft.

(tekst loopt door na de afbeelding)

De terugkeer van de otter naar dit gebied is volgens Engels iets om trots op te zijn. „Dat dit bijzondere dier, na officieel uitgestorven te zijn geweest, door liefhebbers met succes is uitgezet in ons land is bijzonder. Laten we met zijn allen proberen om ze ook hier te houden.”