‘Blij te kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus’

Rob Tangenberg toont een spatscherm, waarvan hij er inmiddels vele heeft verkocht. De Laser Frezer

Hoogeveen – Ondernemer Rob Tangenberg heeft hectische dagen achter de rug en nog steeds is de rust niet weergekeerd. Zo’n twee weken geleden is hij begonnen met het maken van plexiglas spatschermen voor balies in onder meer supermarkten en drogisterijen.

De vraag was vooral de afgelopen week gigantisch. Enerzijds is hij dankbaar mensen te kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Anderzijds is hij zich rot geschrokken van de reacties die zijn ondernemerschap en creativiteit hier en daar heeft opgeleverd.

„Ik werd zelfs een lijkenpikker genoemd, onder meer omdat ik de schermen niet gratis weggeef. Maar ik moet toch ook het materiaal inkopen? Ik vraag er bovendien zeker niet de hoofdprijs voor. Juist omdat ik het maatschappelijk belang ervan inzie. Uiteindelijk had ik de spatschermen liever helemaal niet verkocht”, vertelt hij ietwat aangedaan. Dan monter: „Gelukkig zijn er ook mensen om mij heen die mij motiveren en zeggen: trek het je niet aan, wat jij doet is juist hartstikke goed.”

Ondernemer pur sang

De 32-jarige Rob is een ondernemer pur sang. Hij is continu op zoek naar wat anders of beter kan. Vanuit zijn bedrijf De Laser Frezer, gevestigd aan de Edisonstraat, zijn daar weer nieuwe onderdelen uit ontstaan. De jongste tak is spatscherm.com. „Het is eng dat je besmet kunt raken door het niezen en kuchen van je klanten. Daarnaast vinden wij het een vies idee om rechtstreeks ‘iemand anders’ lucht in te ademen”, vertelt Rob over het plan dat zo’n twee weken geleden al brainstormend is uitgedacht voor de productie van zogenaamde spatschermen. De schermen voorkomen dat tijdens een gesprek, nies of hoestbui de medewerker directe druppels op het lichaam krijgt.

Om te kijken of er animo voor bestond, besloot hij mailtjes met het ontwerp te sturen naar supermarkten en drogisterijen. „Het liep in eerste instantie niet storm”’, vertelt de ondernemer. Totdat minister-president Mark Rutte de regels aanscherpte en extra maatregelen afkondigde. „Sindsdien is de vraag naar spatschermen booming.” Inmiddels hangen de schermen bij onder meer Albert Heijn, Coop, Jumbo, DA Drogisterijen, Read Shop, D.I.O. Drogisterij en diverse gemeentebalies in het hele land. De schermen worden ook verkocht aan apothekers, maar eveneens aan tuincentra en uiteenlopende kleine zelfstandigen.

Gekkenwerk

„Vanaf dinsdag begon het echt op gang te komen. Het was gekkenwerk. De grootste topdrukte hebben we nu echter gehad. De meeste supermarkten, die flinke bestellingen ineens deden, zijn inmiddels voorzien en dat geldt ook voor de drogisterijen. Het is bovendien de vraag wat de overheid gaat besluiten voor de overige winkels. Wanneer die ook op slot gaan, wat ik wel verwacht en terecht zou vinden, dan stopt de vraag.”

Hoeveel schermen hij al heeft geleverd? Rob moet het antwoord schuldig blijven. Afgelopen zondag zijn er nog 200 bestellingen binnengekomen, maar de dagen ervoor lagen de aantallen nog veel hoger. „Normaal gesproken koop ik het kunststof bij één leverancier, maar de afgelopen week heb ik bij alle kunststofleveranciers die ik ken de complete voorraad opgekocht. Nee, 10.000 schermen heb ik niet gemaakt, maar wel heel, heel veel.”

‘Gezondheid gaat voor alles’

Waar hij normaal gesproken om 9.00 uur begint aan zijn werkdag, was hij maandag al om 6.30 uur aan het werk. Rob runt de toko momenteel samen met zijn vrouw en vader. „Mijn personeel heb ik naar huis gestuurd omdat ik niet wil dat zij ziek worden omdat zij aan het werk zijn. Dat is het niet waard. Hun gezondheid gaat voor alles. Een van de collega’s doet het softwarematige werk vanuit huis en heeft contact met de klanten.”

Dankzij de spatschermen verdient de Hoogevener nog wat. De meeste andere bedrijfsonderdelen liggen zo goed als stil. Het zijn daarom ook voor hem zware tijden. „En we hebben geen idee hoe lang dit allemaal gaat duren ,maar ik vrees dat de nasleep nog veel langer gaat duren dan de meesten nu denken.”

Nieuws

menu