Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Femke Anne Kaldenberg (deel 13) 'Zijn levensgeschiedenis vind ik wel heel indrukwekkend'

Femke Anne Kaldenberg voor een van haar werken.
Heb jij iets met Van Gogh?
Jazeker, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat niet al zijn werken me aanspreken. De landschappen en de overbekende amandelbloesem vind ik heel mooi. Die kleuren, het licht, prachtig! En ja natuurlijk, als je in het van Gogh museum loopt en zijn levensgeschiedenis volgt dan is het toch wel heel indrukwekkend. Mooi thema voor de komende Kunstroute!
Ben je al op zoek gegaan hoe Vincent jou zou kunnen inspireren?
De inspiratie voor het schilderen heb ik grotendeels uit mijn eigen familie meegekregen. Als kind mocht ik in het atelier van mijn opa helpen met het mengen van pigmenten (olieverf). En met mijn oma, die vogels schilderde op kaasdoek, ging ik de tuin in om te kijken hoe een roodborstje of koolmeesje er werkelijk uit ziet. Die kleuren moest ik dan onthouden, geen foto! Eenmaal weer binnen gingen we de vogels dan samen zo natuurgetrouw mogelijk schilderen. Ook bij ons thuis stonden alle dagen in het teken van kunst én muziek. Mijn vader was concertpianist, componist en beiaardier. Als wij uit bed kwamen zat hij al achter de vleugel. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ik net als hij actief ben in de muziek. Ik ben dirigent, zing in een ensemble en speel dwarsfluit. Mijn vader kon ook prachtig schilderen. Hij ging vaak naar Frankrijk, waar hij in ruil voor een overnachting de boerderij waar hij vertoefde op het doek zette. Mijn moeder had samen met mijn stiefvader een uitgeverij van miniatuurboekjes, ze beschilderde deze boekjes met het grootste geduld, bladzijde voor bladzijde.
Wat inspireert jou in de werken van Vincent?
De kleurkeuze, de sfeer en het licht. Daar ben ik altijd naar op zoek. Kennelijk is dat opgevallen, want een paar jaar geleden werd ik gebeld door de organisatie van een van Gogh expositie in Amsterdam. Ze hadden mijn werk gezien en wilden in mijn atelier komen kijken, op zoek naar kleurrijk werk voor de expositie. Vervolgens hebben ze een zeer groot schilderij van mij geselecteerd. De van Gogh expositie werd gehouden op het Museumplein in Amsterdam. Ze hadden een pad van 2000 zonnebloemen gemaakt dat leidde van en naar het van Gogh museum. De bezoekers liepen heen en weer, heel bijzonder! Mijn schilderij werd al tijdens de opening gekocht door een Braziliaanse advocaat, daardoor heb ik behoorlijk wat publiciteit gekregen. Niet lang daarna werd ik uitgenodigd om in Parijs te exposeren, waar ik alle meegebrachte werken heb verkocht. Die bekendheid maakt dat ik van mijn kunst kan leven, een breed netwerk heb en behoor tot the European Contemporary Artists.
Hoe ver ga jij in jouw kunstuitingen?
Omdat ik vooral abstract werk maak ben ik altijd bezig met kleuren mengen, combineren, sfeer en harmonie zoeken. Ik probeer mijn schilderijen exact te laten passen in de omgeving, het formaat en de kleuren bespreek ik van tevoren met de opdrachtgever. Ik werk aan de hand van foto’s die ik krijg of maak. Als het schilderij klaar is stuur ik eerst een foto zodat men er rustig naar kan kijken. Als het bevalt kom ik het brengen en ophangen. Er is geen verplichting tot koop!
Gaat het werk van Van Gogh ook iets in jou los maken, denk je?
Ik ben iedere dag bezig om mezelf te verbeteren. Het is over een maand precies 10 jaar geleden dat ik mijn eigen Galerie Atelier opende in Ruinen. Ik geef bijna dagelijks workshops en geniet volop als ik zie hoe anderen mijn manier van werken zelf willen ervaren. In het najaar van 2023 is het 140 jaar geleden dat van Gogh in Drenthe verbleef, en bovendien bestaat het van Gogh museum dan 50 jaar. Een prachtige gelegenheid om van Gogh als thema te kiezen voor de Kunstroute. Ik heb er zin in en wens alle deelnemers in Hoogeveen heel veel plezier en succes!