Zevende editie van het kunstproject Buitenlucht, wandelen van kunstwerk naar kunstwerk in het Spaarbankbos

Wethouder Mark Tuit opent kunsttentoonstelling in het Spaarbankbos.

Wethouder Mark Tuit opent kunsttentoonstelling in het Spaarbankbos. Foto: Andre Weima Fotografie

Wandelen in het Spaarbankbos is komende maanden nog leuker. In het bos, tussen bomen of hangend aan takken, zijn namelijk weer kunstwerken geplaatst. De tentoonstelling ‘Transformatie’ wordt zaterdag 20 mei om 11.00 uur officieel geopend door wethouder Mark Tuit van de gemeente Hoogeveen en is te bezoeken tot 1 oktober.

In het bos zijn 23 kunstwerken te zien van evenzoveel, veelal Noord-Nederlandse, kunstenaars. Hedendaagse figuratieve, abstracte en conceptuele kunst is te zien langs een route door het Spaarbankbos. Daarnaast wordt in de Spaarbankhoeve nog werk geëxposeerd van twee kunstenaars.

Samen met de boswachter van Het Drentse Landschap is een korte wandelroute van twee kilometer door het bos uitgezet. Deze route voert langs de kunstwerken die vrij in de natuur zijn geplaatst; in bomen, aan takken en op de grond.

Sejo Slingenberg en Jerry Bisschop zijn twee Hoogeveense kunstenaars die tweejaarlijks dit kunstproject in de buitenlucht organiseren. De teller staat inmiddels op 7 keer! In 2019 kwamen de kunstenaars met de idee van het Spaarbankbos als locatie voor de expositie Buitenlucht. Het Spaarbankbos, dat sinds 2013 in eigendom en beheer is bij Het Drentse Landschap bleek de perfecte locatie voor het kunstproject. De deelnemende kunstenaars waren erg enthousiast maar zeker ook de bezoekers. Door de vele positieve reacties op het Spaarbankbos als decor voor een kunstexpositie, zowel door de deelnemende kunstenaars als bezoekers, vond de editie 2021 wederom plaats in het Spaarbankbos.

Transformatie

„Aan de deelnemende kunstenaars is als opdracht meegegeven iets rond het thema transformatie te doen waarbij de achterliggende idee werk te creëren die de verandering van het klimaat, de natuur, het duurzaam omgaan met de aarde en dergelijke verbeeld. Dit kan breed geïnterpreteerd worden”, vertellen Bisschop en Slingenberg. Van de 25 deelnemende hebben de meeste kunstenaars een kunstopleiding gevolgd en is een klein percentage van de kunstenaars autodidact.