Voorzitter Gerwin Schalen uit Hoogeveen: 'Die Dorfplatzmusikanten zijn weer los'

Voorzitter Gerwin Schalen van Die Dorfplatz Musikanten

Voorzitter Gerwin Schalen van Die Dorfplatz Musikanten Foto: Dorfplatz Musikanten

Voorzitter Gerwin Schalen uit Hoogeveen van Die Dorfplatzmusikanten is blij dat na twee jaar coronaperikelen muzikale gezelschappen weer optreden kunnen.

Hij blikt terug: „Eerst mocht niet gerepeteerd worden, later op 1,5 meter en de continuïteit van de repetities waren door de lockdowns natuurlijk ver te zoeken. Ook de inkomsten liepen sterk terug, omdat we niet konden en mochten optreden. Wij moeten onze inkomsten juist uit de concerten halen. Aan leden hebben wij niet ingeboet, wij prijzen ons gelukkig dat we juist nieuwe leden erbij gekregen hebben. Alle plekken in ons orkest zijn zeer goed bezet, alleen een extra klarinettist(e) is nog welkom. Omdat wij een zeer specifieke muziekstijl spelen, Egerländer muziek, moet je er wel van houden.”

Kapelmeester uit Hoogeveen

„Deze muziekstijl komt uit Tjechië, uit Bohemen. Het is een gemoedelijke, vrolijke speelstijl met polka’s, walsen en marsen. Je hebt ook nog een snellere, fellere variant, dat is de Mährische stijl. Onze kapel bestaat uit koper, (flügelhorns, trompet, tenorhorns, baritons, trombones en bassen) hout (klarinetten en dwarsfluit) en slagwerk. Onze kapel is voor Egerländer begrippen erg groot en onze kapelmeester is een proffessionele muzikant: Benny Eissens uit Hoogeveen. De Egerländer muziek is vooral heel bekend geworden in Duitsland door Ernst Mosch. De jeugd zal het niets zeggen, maar vooral bij ouderen is hij zeer bekend.”

VolgenZijn de afgelopen concerten bevredigend verlopen?

Volgens Schalen zijn de afgelopen concerten bevredigend verlopen. „In oktober en november hebben we weer vijf concerten gegeven, waaronder in Hemrik, Akkrum, Donkerbroek en Steenwijk. De bezoekersaantallen waren gemiddeld 70 per concert. Het publiek vond het prachtig en waren erg blij dat we weer ‘los’ waren. Ook deze maand treden we nog twee keer op, zaterdagmiddag 10 december op de kerstmarkt in Vledder en zondagmiddag 11 december bij de kerstmarkt Tuindorado in Drachten. In het nieuwe jaar staan er alweer enkele concerten op de agenda. Meestal treden wij tussen de tien à vijftien keer per jaar op. We proberen ons gebied wat te vergroten, omdat we vrij veel in Friesland optreden. Het zou mooi zijn om in Drenthe waar de kapel oorspronkelijk vandaan komt en opgericht is (in Vledder, red.) en De Kop van Overijssel ons wat meer te kunnen presenteren.”

Volgend jaar bestaat de kapel vijftien jaar. „Wij willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het plan is om groots uit te pakken. Ons tienjarig bestaan hebben wij in augustus 2018 gevierd met een concertreis naar Italië. Dat was een geweldige belevenis! Voor 2023 willen wij graag weer een buitenlandse trip maken. Niet meer zo ver naar Italië, maar bijvoorbeeld naar België of Duitsland. Verder is er een speciaal jubileumconcert voor ‘vrienden van de kapel’ en gaan wij terrassenconcerten organiseren.”