Voor half geld ‘de pot op’ in Museum De Wemme in Zuidwolde

Wethouder Hilda Mulder heropende museum De Wemme in 2021 door de ijscokar naar buiten te fietsen.

Wethouder Hilda Mulder heropende museum De Wemme in 2021 door de ijscokar naar buiten te fietsen. Foto: André Weima Fotografie

Museum De Wemme komt dit seizoen met de tentoonstelling ‘Je kunt de pot op’. In het openingsweekend, vrijdag 1 tot en met zondag 3 april, is iedereen welkom voor half geld.

Het museum is in het openingsweekend geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Dat weekend wordt het extra gezellig gemaakt met een kraam, waar planten, geurtjes, sapjes, jams en chocolade voor een aantrekkelijke prijs te koop zijn.

De expositie gaat over de geschiedenis van het toilet in Nederland. Er wordt begonnen bij de Hunebedbouwers en geëindigd bij het moderne toilet. Er is een aantal (gebruikte en schoongeboende!) wc-potten gepimpt door drie plaatselijke basisscholen en door kunstenaars. Natuurlijk is het levensgrote elektrospel weer aangepast aan de expositie, zodat bezoekers na het spelen, alles weten over wc-gebruik door de eeuwen heen.

Tablets en QR-codes

Er zijn tablets aangeschaft, waarop de puzzeltochten door de jeugd gemaakt kunnen worden. Mogelijk vinden de volwassenen dat ook wel leuk om te doen. Een andere nieuwigheid is dat er dit jaar QR-codes zijn gemaakt. Iedereen kan dan met zijn eigen telefoon nog meer te weten komen over hoe het met het toiletgebruik in Nederland was en is.

De handkarren hebben dit jaar met gezondheid te maken, zowel in positieve als negatieve zin. Nieuw is het touchscreen, waarop iedere bezoeker van alles kan ontdekken over de aanwezige karren. In de boomgaard heeft Adje Martens uit Nieuw-Balinge een aantal van zijn ‘gedroomde’ objecten van staal, messing en steen geïnstalleerd.

De tentoonstelling ‘Je kunt de pot op’, de (on)gezonde karren en het werk van Adje in de boomgaard, zijn tot eind oktober te bezoeken.