Vesta levensverzekering | Onder de loep

- Foto: Archief Historische Kring Hoogeveen

In de serie Onder de loep speelt nostalgie een prominente rol. Aan de hand van een oud reclameobject een ansichtkaart of foto uit museum Michielreclame op Buitenvaart, brengt Johann Bisschop de historie tot leven. Deze editie: Vesta levensverzekering.

Zaal Mulder, Marktcafé van der Veen, de Huifkar en Het Koetshuis. Verschillende generaties Hoogeveners kennen dit gebouw afhankelijk van hun leeftijd onder een van deze vier namen. Mijn inmiddels overleden vader (geboren 1914) sprak steevast over Zaal Mulder en zal daar ongetwijfeld zijn eerste (stomme) film bekeken hebben. Ik ben 40 jaar jonger en ken het gebouw als Marktcafé van der Veen, maar dat komt omdat Dick van der Veen bij mij in de klas zat op de openbare lagere school aan de Grote Kerkstraat. Af en toe in de jaren zestig, als ik met buurman Gerrit de Gier of zoon Koos op de markt stond om bloemen te verkopen en het was bitter koud, dan mocht ik daar even warme chocolademelk drinken om weer een beetje op te warmen. Ook in de jaren zeventig heb ik me daar regelmatig opgewarmd, maar dan in overdrachtelijke zin. Op zaterdagavond draaide dj Harry van Rossum daar, in bar de Huifkar zijn plaatjes en kon je je op het kleine intieme dansvloertje opwarmen. Soms letterlijk en soms figuurlijk als er een schuifelnummer werd gedraaid! De laatste jaren at ik wel eens een enkele keer in Het Koetshuis, zoals het tot voor kort heette. Dan zat ik graag ergens met uitzicht op de mooie Puch-bromfiets.

Vesta Levensverzekering

Op de foto hangt aan de muur een mooi reclamebord van Vesta Levensverzekering. Op het grote houten uithangbord staat ‘Handel in Voerartikelen’ en daaronder nog ‘bewaarplaats voor vee en rijwielen’.

Het woord opwarmen in de voorgaande alinea is ook van toepassing op het verhaal hierna, als ik wat dieper in ga op het reclamebord. Vesta is de Romeinse godin van de huiselijk haard. En aan een haard kun je je opwarmen. Maar méér staat Vesta ook voor het huiselijk geluk en huiselijk welzijn. Daarbij mag het Romeinse Rijk (RR) ook gezien worden als een grote familie. Zij was dus ook voor het gehele land een belangrijke godin. Vesta had daarom een eigen tempel op het belangrijkste plein in het oude Rome, het Forum Romanum. In deze tempel hielden de zogenaamde Vestaalse Maagden het vuur in de tempel eeuwig brandend. Tenminste dat was de bedoeling. De mythe verhaalt dat wanneer het vuur uitdooft, dat catastrofaal zou zijn voor het Romeinse Rijk. Volgens mijn beperkte inzicht klopt dat, want het RR is allang het RR niet meer en zelfs het huidige Italië staat er economisch en politiek gezien niet zo goed voor. Het vuurtje is waarschijnlijk toch uit gegaan!

(Tekst loopt door onder de foto’s)


Wat ik ook boeiend vind, is dat Vesta ook nog de beschermvrouwe van het bakkersgilde is. Logisch zult u denken, want bakkers zijn afhankelijk van vuur om brood te kunnen bakken.

R.V.S. verzekering

In de verzekeringswereld volgde in de 20 ste eeuw de ene overname na de andere fusie elkaar op. Zo kwamen verzekeringsmaatschappijen Victoria en Vesta uiteindelijk onder één dak bij de RVS, de Rotterdamsche Verzekering Sociëteit. U weet wel, die verzekeringsmaatschappij die als logo een welgesteld echtpaar (zij met parasol, hij met hoge hoed, wandelstok en vergezeld van een hondje) voerde. Er is bijna geen ansichtkaart met oud stadsgezicht te vinden of er hangt wel een reclamebord van een verzekeringsmaatschappij aan een of ander gebouw. In het museum op Buitenvaart hangt in ieder geval deze mooie thermometer. Makkelijk om op te kijken of de haard nog moet worden opgepookt.

Nieuws

menu