Setterset Nylons: Waar ging dat heen als men een vrouwenbeen in zijn geheel kon zien? | Onder de loep

Hoofdstraat in de jaren zestig. archief Historische Kring Hoogeveen

In de serie Onder de loep speelt nostalgie een prominente rol. Aan de hand van een oud reclameobject een ansichtkaart of foto uit museum Michielreclame op Buitenvaart, brengt Johann Bisschop de historie tot leven. Deze editie: Setterset Nylons.

Een prachtige ansichtkaart uit de jaren zestig. Er valt dit keer een mooie reclame-uitingen te zien op het tweede pand links. Daar hangt een ovale verlichtingsbak aan het pand van Jochem Blanken. Er staan de koppen op van twee rode Ierse Setters. Eromheen in randschrift Setterset – Nylons.

Bij reclame gaat het vaak om associatie en in dit geval speelt zeker mee dat de jonge prinses Wilhelmina een van de eerste eigenaren van een hond van dit ras was. Ook president Nixon en koning Boudewijn van België bezaten een hond van dit ras. Nylons van Setterset moeten dus wel voor kwaliteit staan.

Ik geloof dat wel, want ik moest vroeger regelmatig op zaterdagmiddag nog even naar ‘Kledingmagazijn De Zon’ fietsen om een pakje Elvira Nylons voor mijn moeder te halen. Die waren namelijk een stuk goedkoper! Vaak had ze dan al een poging gedaan om een opkomende ladder met blanke nagellak te stoppen. Of moest ik naar de kousendokter, om een paar gerepareerde kousen op te halen. Daar hadden ze ‘de ladders opgehaald’ heette dat toen.

Waar gaat dat heen!

Op 15 mei 1941 zagen de eerste nylonkousen het levenslicht in Amerika. Voor veel puriteinen was dit het begin van het einde. Waar ging dat heen als men een vrouwenbeen in zijn geheel kon zien. Het been, niet langer bedekt door zwarte gebreide kousen! Benen waarvan een heel klein stukje zichtbaar was onder een bloemetjesjurk op kuitlengte. Sinds de nylonkous had de vrouw, ’s avonds bij het uittrekken van deze lange sierlijk kousen niet langer de striemen in haar kuiten van het strakke elastiek in de gebreide kousen.

Het werd nog erger!

Niet voor de Rekkelijken, maar wel voor de Preciezen onder ons, werd het allemaal nog erger toen 20 jaar later de minirok ook nog eens in de mode kwam. O, o, wat viel er veel te zien wat niet goed was voor de gemoedsrust van de man. Dat kon nooit de bedoeling zijn geweest van de Schepper! Die minirok is er trouwens ook de oorzaak van dat de panty is ontstaan. Droegen al mijn oudere zussen nog jarretelletjes (met jarretelknoopjes), vanaf 1965 werden die in Nederland bijna massaal in de ban gedaan. Bij een minirok passen geen jarretels!

Toch niet het einde der tijden!

Toen de nylonkous in het begin van WO II op de markt werd gebracht, stokt de productie abrupt toen al het nylon gevorderd werd door de oorlogsindustrie om er in plaats van kousen parachutes van te maken. Maar zelden is een product zo gewild geweest als in de jaren 1945 -1950. De hele wereld – nou ja de helft dan- wilde aan de nylonkous. Uiteindelijk gingen vrouwen bij het ter kerke gaan ook nylonkousen dragen. Och en met de wereld is het niet zo verkeerd gegaan. Tenminste niet door het dragen van nylonkousen.

Terug naar de foto

Wie de foto nog even letterlijk onder de loep neemt ziet op het dak rechts in de achtergrond het woord HENDRIKSEN. Daarboven zie je een man die zijn hoed afneemt. Dat reclameobject maakt geen deel uit van de collectie van het emaille-museum op Buitenvaart, maar ligt te wachten in het depot van de Historische Kring Hoogeveen op een mooie bestemming!

Nieuws

menu