Lusanne Arts en Stella van den Sigtenhorst winnen Drentse Talentprijs Cultuur: ‘Erkenning van vakgenoten, wat is er mooier’

Lusanne Arts is er nog een beetje beduusd van, het winnen van de Drentse Talentprijs Cultuur samen met haar vriendin en compagnon Stella van den Sigtenhorst. De prijs, voor hun producties met Firma Frictie, kwam 18 april best onverwacht.

Lusanne Arts en Stella van de Sigtenhorst samen Firma Frictie wint de Drents Talentprijs Cultuur.

Lusanne Arts en Stella van de Sigtenhorst samen Firma Frictie wint de Drents Talentprijs Cultuur. Foto: Andre Weima Fotografie

„We hoorden eind februari dat we voorgedragen waren en dat de Drentse jury uit de 26 genomineerden de drie besten voor zou gaan dragen aan de landelijke jury”, kijkt Lusanne terug. „Ik had er helemaal niet op gerekend, maar toen we hoorden dat we de short-list gehaald hadden, werd het natuurlijk wel spannend. Ik was op de dag van de bekendmaking bij een bruiloft in Italië. Dat stond al langer gepland, daar had ik me erg op verheugd. Op de avond van de bekendmaking heeft Stella de prijs in ontvangst genomen en heeft ze me gebeld. Dat ging live, dus zo was ik er toch een beetje bij. Super leuk!”

‘Erkenning van vakgenoten, wat is er mooier’

De Drentse Talentprijs Cultuur wordt jaarlijks door de Stichting Kunst & Cultuur (K&C) uitgereikt aan een getalenteerd persoon of groep die een bijzondere, artistieke prestatie heeft geleverd in het voorafgaande kalenderjaar en de potentie heeft zich verder te ontwikkelen en landelijk door te breken.

De prijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt en is bedoeld voor talenten (jong en oud) die aan het begin van hun carrière staan. „Inwoners en culturele organisaties in Drenthe hebben zo elk jaar de mogelijkheid om de meest opvallende culturele talenten onder de aandacht te brengen en een steuntje in de rug te geven.” (“Drentse Talentprijs Cultuur - Drentse Cultuurprijzen”)

Arts: „De prijs is een erkenning van regionaal talent, dat de potentie heeft landelijk door te breken. Voordracht wordt gedaan door mensen uit het vak, dus dat is dubbel mooi. Dan zien je vakgenoten de mogelijkheden voor groei in je en willen ze dit stimuleren. Als publiek voor jou komt is dat natuurlijk geweldig, maar dat je vakgenoten dit zo zien is een eer en een extra bevestiging dat we goed bezig zijn.”

Loopbaan

Een bezig bijtje is Lusanne zeker. Geboren in Boxmeer kwam ze op vierjarige leeftijd met haar ouders in Hoogeveen wonen. Ze ging naar basisschool De Sprong en deed op de Groene Driehoek het vwo. „Ik ben een extravert type en vond het niet erg om op de voorgrond te staan. Op mijn elfde ben ik bij Scala begonnen met toneellessen. Dat was heerlijk, het is spelen terwijl je aan het spelen bent. Als je in de huid van een ander kruipt kan je helemaal vrij zijn.”