Kunstroute gaat op weg naar Vincent - kunstenaarsechtpaar Erik Stokker en Maya Mastwijk (deel 5)

Erik Stokker en Maya Mastwijk. Foto: Eigen foto

De Kunstroute Hoogeveen gaat op weg naar Vincent. Komend jaar staat in het teken van Van Gogh en dat wil de kunstenaarsorganisatie niet aan zich voorbij laten gaan. Op weg naar Vincent is dit jaar dan ook het thema van de Kunstroute. De kunstenaars is gevraagd zich door deze Nederlandse kunstenaar te laten inspireren, net zoals de organisatie ook later het komend kunstseizoen ook de Hoogeveners gaat uitdagen.

Hoogeveen wil mensen vooral laten inspireren door de drie ontbrekende schilderijen waarover Vincent schrijft aan z’n broer Theo. De komende weken komen diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk. Deze week: kunstenaarsechtpaar Erik Stokker en Maya Mastwijk uit Pesse.

Maya Mastwijk maakt abstracte beelden van tweedehands spullen waarbij balans een belangrijke rol speelt. Ze gebruikt geen lijm, of schroeven: het enige dat de materialen nodig hebben, is elkaar. Terwijl de compositie vaak voor de hand liggend lijkt, is het verrassend hoe de sculpturen in balans kunnen blijven. De abstracte zwart/wit tekeningen van Erik Stokker zijn gemaakt met Rotringpennen. Precieze stipjes, strakke lijnen, grafische patronen en hersenspinsels wisselen elkaar af.


1. Heb jij iets met Van Gogh?

Erik: „Van Gogh is één van de grootste kunstenaars die ons land gekend heeft. De man had een treurig bestaan, zijn werk kreeg niet de erkenning die het verdiende tijdens zijn leven en dat leven eindigde met een zelfmoord. Zijn doorzettingsvermogen om werk te blijven maken bewonder ik.”

Maya: „Kunst is ook de beleving van de werkelijkheid. Het geef je een inkijk in hoe hij de wereld zag en beleefde. Dat maakt het werk van Vincent van Gogh bijzonder.”


2. Ben je al op zoek gegaan hoe Vincent jou zou kunnen inspireren?

Maya: „Inspiratie komt nadat al je zoeken lijkt mislukt. Soms wordt dat gezien als ‘vanzelf’, maar er gaat een proces van kijken en nadenken aan vooraf. Mijn eigen werk heeft visueel en inhoudelijk weinig raakvlak met dat van Vincent. (Lachend:) Wat dat betreft wordt het voor mij nog wel een zoektocht naar inspiratie bij Van Gogh!”

Erik: „Vincent zijn werk is zo kenmerkend dat hij me zeker geïnspireerd heeft, maar niet direct aantoonbaar. Van alle goede kunstenaars pak je onbewust elementen. Mijn werk wordt vaak gelinkt aan Escher, maar striptekenaars als Mœbius en Franquin zijn duidelijkere bronnen van inspiratie. Ik ben niet bewust op zoek naar Vincent, maar door het komende Van Gogh-jaar en de gekoppelde activiteiten van Kunstroute Hoogeveen ben ik wel met andere ogen naar zijn werk gaan kijken.”

3. Wat inspireert jou in de werken van Vincent en heb je er naar uitgekeken?

Erik: „Mijn pentekeningen zijn veelal zwart/wit. Je zou denken dat de werken uit de vroege periode van Van Gogh mij daarom het meeste aanspreken. Toch is dat niet zo. Tijdens zijn periode in Parijs kocht Van Gogh 600 Japanse prenten. Deze werken gaven hem inspiratie om de volgende stappen te zetten in zijn carrière. Met name de vormen en contrasten in combinatie met de composities die hij vanaf dan gebruikt, spreken me aan.”

Maya: „Ik hou ook van zijn schilderijen met de Japanse invloeden.”


4. Hoe ver ga jij in jou kunstuitingen of anders gezegd, leg je daar veel persoonlijke momenten voor opzij?

Erik: „Met mijn manier van werken kan ik snel beginnen en het ook zo weer wegleggen. Vaak zijn het werksessies van een half uur en dan frequent. Op deze manier hoef ik er niets voor te laten.”

Maya: „Ik kan niet makkelijk ‘even’ iets oppakken. Ik kan uren bezig zijn zonder dat er een kunstwerk af is. Een andere keer heb ik ‘ineens’ iets gemaakt. Met het aanmoedigen van twee voetballende kinderen, een baan en alle dagelijkse dingen, lukt het soms niet om tijd vrij te maken voor kunst. Kunst maken, kijken en over kunst praten werkt voor ons ontspannend. Daar vinden we samen ook persoonlijke momenten.”


5. Gaat het werk van Van Gogh ook iets in jou los maken, denk je?

„Voor de Kunstroute Hoogeveen op 17 en 18 september zijn de deelnemende kunstenaars door de organisatie uitgedaagd om werk te maken dat een verband heeft met Vincent Van Gogh. Deze uitdaging zijn we aangegaan. Wat het is geworden, dat kunnen de bezoekers aan de Kunstroute zelf ervaren. Maar good Old Vincent heeft zeker iets in ons losgemaakt.”

Nieuws

menu