Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Zjkln (deel 15) 'Ik ken Van Goghs werk van kindsbeen af'

Zjkln bij een van haar beelden. Foto Zjkln

De Kunstroute Hoogeveen gaat op weg naar Vincent. Komend jaar staat in het teken van Van Gogh en dat wil de kunstenaarsorganisatie niet aan zich voorbij laten gaan. Op weg naar Vincent is dit jaar dan ook het thema van de Kunstroute. De kunstenaars is gevraagd zich door deze Nederlandse kunstenaar te laten inspireren, net zoals de organisatie ook later het komend kunstseizoen ook de Hoogeveners gaat uitdagen.

De Hoogeveensche Courant en de Kunstroute laten diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk. Deze week: is het woord aan Zjkln, beeldhouwer uit Kerkenveld.

Wat heeft een beeldhouwer te zeggen in een serie columns van schilders die schrijven over een andere schilder?

„Wel, in praktisch opzicht is vlak werk maken iets heel anders dan ruimtelijk werken, maar als je naar de kern van de zaak kijkt, doen alle kunstenaars eigenlijk hetzelfde; ze maken hun kijk op de wereld zichtbaar voor een ander.”

Heb je zelf iets met Van Gogh?

„Vroeger bij ons thuis was er veel aandacht voor kunst en cultuur, daardoor leerde ik al jong over De aardappeleters en dat soort zaken. Maar je laten vertellen dat iets bijzonder is en het zelf ervaren zijn twee verschillende dingen. Mijn waardering voor Van Goghs werk is in de loop der jaren langzaam gerijpt.”

Ben je al op zoek gegaan hoe Vincent jou kan inspireren?

„De inspiratie voor mijn beeldhouwwerken vind ik in de wereld om mij heen. Mijn beelden komen voort uit mijn verwondering over die wereld. Van Gogh is geen directe bron voor mij en toch ben ik hem schatplichtig, zoals een dwerg die op de schouder van een reus mag staan om nét even wat verder te kunnen kijken.”

Wat inspireert jou in de werken van Vincent?

„Wat ik in Van Gogh vooral waardeer is zijn eigenzinnigheid; de dingen weergeven zoals jij dat ziet, ongeacht wat anderen ervan vinden. Op dit moment moet ikzelf besluiten of ik een gevraagde aanpassing zal doorvoeren in een ontwerp voor een opdracht. De verandering zou de artistieke integriteit aantasten en de vraag is of ik dat wil laten gebeuren, ook al kan weigeren betekenen dat ik de opdracht, die mij na aan het hart ligt, niet krijg.”

Hoe ver ga je in je kunstuitingen of anders gezegd, leg je daar veel momenten voor opzij?

„Als je het zo stelt ga je ervanuit dat kunst een bijzaak is. Voor mij is het eerder de vraag hoe ik tijd vrijmaak voor andere zaken. Sociale contacten, huishouden, het eten, alles verwaarloos ik als ik aan een beeld werk.”

Gaat het werk van Vincent van Gogh ook iets in jou losmaken?

„Zoals gezegd ken ik Van Goghs werk al van kindsbeen af en heb ik er in loop der jaren steeds meer over geleerd. Tenzij in het Van Gogh-jaar nieuwe ontdekkingen aan het licht worden gebracht voorzie ik geen grote nieuwe ontwikkelingen.”

Nieuws

menu