Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Anneke van Venrooy (deel 17) 'Van Goghs schilderijen zijn zo vrolijk, kleurrijk en krachtig geschilderd'

Anneke van Venrooy aan het werk. Foto: Ralf Silvius

De Kunstroute Hoogeveen gaat op weg naar Vincent. Komend jaar staat in het teken van Van Gogh en dat wil de kunstenaarsorganisatie niet aan zich voorbij laten gaan. Op weg naar Vincent is dit jaar dan ook het thema van de Kunstroute. De kunstenaars is gevraagd zich door deze Nederlandse kunstenaar te laten inspireren, net zoals de organisatie ook later het komend kunstseizoen ook de Hoogeveners gaat uitdagen.

De Hoogeveensche Courant en de Kunstroute laten diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk. Deze week: is het woord aan kunstschilder Anneke van Venrooy uit Hoogeveen

Heb jij iets met Van Gogh?

„Van Goghs schilderijen zijn zo vrolijk, kleurrijk en krachtig geschilderd. Van kinds af hebben ze mij al geboeid. Ik herinner me nog dat zijn sterrenhemel een grote indruk op mij maakte en ik dat schilderij toen heb nageschilderd. De harmonie die hij weet te brengen van uiterste felle kleuren gecombineerd met neutrale kleuren. Geen grauwheid in zijn werk en dat maakt zijn werk zo krachtig. Zo jammer dat hij pas na zijn dood de verdiende aandacht kreeg voor zijn prachtige oeuvre.”

Wat inspireert jou in de werken van Vincent en heb je er naar uit gekeken?

„Van Gogh experimenteerde met kleuren en technieken zo was dat te zien in het tv-programma Krabbe zoekt Van Gogh. Een prachtig programma waarin je het gevoel krijgt dicht bij de kunstenaar te komen.

Dat experimenteren en zoeken naar kleur is heel herkenbaar. Steeds weer probeer ik een andere techniek en combinatie van kleur uit. Zo heb ik schilderijen impressionistisch, expressionistisch, met beperkt palet of juist met veel kleur geschilderd. Tijdens dat proces kom je tot nieuwe ontdekkingen die je weer mee neemt naar je werk dat het dichts bij je staat. Ja, en dat werk is toch wel behoorlijk realistisch te noemen, maar wel met een losse toets.”

Hoe ver ga jij in jou kunstuitingen?

„Als kind tekende ik al graag. Ook toen tekende ik al het liefst personen. Dat is ook waar ik het best in ben. Het portretteren van vooral kinderen vind ik enorm boeiend. Daar heb ik ook de meeste schilderopdrachten in.

Samen schilderen vind ik heel fijn en belangrijk. Je leert enorm veel van elkaars feed back. Zo schilder ik elke week samen met Niesje Metselaar. Als het weer dat toelaat het liefst buiten in de natuur. Zo ga ik ook samen met Theun Krikken elke week naar Onnen, dicht bij Groningen om daar les te krijgen van Keimpe van der Kooi. Een docent van de klassieke academie die alles van kleur weet. Echt heel boeiend om daarmee te experimenteren. Het is zo mooi dat je nooit uitgeleerd bent en dat je kunt blijven ontdekken en experimenteren net zoals Vincent dat deed.”

„Vier jaar lang heb ik deel uitgemaakt van het bestuur van de Kunstroute Hoogeveen. Het was een boeiende tijd waarin we als bestuur en werkgroep veel mooie dingen hebben kunnen doen en we hebben er met elkaar weer een bloeiende Kunstroute van kunnen maken.

Afgelopen november hebben we het stokje overgedragen aan het nieuwe bestuur. Een nieuw bestuur met weer nieuwe ideeën voor de volgende vier jaar om Hoogeveners te laten genieten en deel te laten nemen van en aan veel kunstuitingen.”

Nieuws

menu