Kunstroute gaat op weg naar Vincent - Anneke Bijker (deel 16) 'De beweging in zijn werk is cruciaal'

Annechiên de glaskunstenares oftewel Anneke Bijker.

Annechiên de glaskunstenares oftewel Anneke Bijker. Foto: Familie Bijker

De Kunstroute Hoogeveen gaat op weg naar Vincent. Komend jaar staat in het teken van Van Gogh en dat wil de kunstenaarsorganisatie niet aan zich voorbij laten gaan. Op weg naar Vincent is dit jaar dan ook het thema van de Kunstroute. De kunstenaars is gevraagd zich door deze Nederlandse kunstenaar te laten inspireren, net zoals de organisatie ook later het komend kunstseizoen ook de Hoogeveners gaat uitdagen.

De Hoogeveensche Courant en de Kunstroute laten diverse lokale kunstenaars aan het woord over Vincent en hun visie op zijn werk. Deze week: is het woord aan Annechiên de glaskunstenares oftewel Anneke Bijker in het dagelijks leven.

Heb jij iets met Van Gogh?

„Van Gogh is een groot kunstenaar naar wie je wel nieuwsgierig wordt. Zowel naar zijn werk als zijn leven. Het is fascinerend om te ontdekken hoe hij zulke kunstwerken kon maken in een toch voor hem moeizaam leven. Het is ook verrassend dat je de zwarte en kleurrijke periodes in zijn werk kunt herkennen.”

Ben jij al op zoek gegaan hoe Vincent jou zou kunnen inspireren?

„Mooi om te zien is dat er op dit moment best veel aandacht voor hem is hier in Hoogeveen. De rotonde met de zonnebloemen, de stukjes in de Hoogeveensche courant. Je wordt zo al enigszins geïnspireerd. Maar als je verder kijkt naar zijn werk, dan is toch het kleurgebruik en de beweging die ik in zijn werk zie, cruciaal. Dat wil ik graag gebruiken in mijn activiteiten.”

Wat inspireert jou in de werken van Vincent en heb je er naar uit gekeken?

„Zoals gezegd is het kleurgebruik en de beweging voor mij belangrijk. Als glaskunstenares werk ik met glas (glasfusion) en vind het een hele uitdaging om kleur, licht en beweging te verwerken in de objecten die ik maak. Het zijn de kleuren in het glas die het moeilijk maken, in een glasplaat is het kleurverloop erg groot. De kunst is de juiste kleuren en kleurverloop te kiezen daarnaast is het belangrijk om de juiste kleuren bij elkaar te zoeken. Glas dat nog niet verhit (gefused) is heeft een totaal andere uitstraling dan gefused glas. Naast het zoeken van kleuren zoek ik ook naar beweging, het figuratieve is een van de kenmerken in mijn werkstukken. Beweging is daar dus een belangrijk aspect van. Na het fusen is het altijd weer een verrassing hoe het glas uit de oven komt. Glas heeft namelijk de de eigenschap om altijd terug te gaan naar een dikte van 6 millimeter. Als het glas uit de glasoven komt is het altijd weer een verrassing. Het is afwachten of het beoogde effect is ontstaan. Als dit niet het geval is geweest kun je toch weer verder, doordat glas herbruikbaar is en eventueel door nieuwe toevoegingen toch het gewenste resultaat opleveren.”

Hoe ver ga jij in jou kunstuitingen?

„Ik werk op momenten dat ik geïnspireerd ben en ruimte in mijn hoofd heb om een object te maken. Dan plan ik wel momenten om aan het werk te gaan. Ook geef ik workshops en vind ik het leuk om mensen te begeleiden om een mooi object te maken. Een aantal van door mij gemaakte objecten staat op Facebook.”

Gaat het werk van Van Gogh ook iets in jou los maken?

„Van Gogh is voor mij een van de kunstenaars die mij kan inspireren. Er zijn ook andere kunstenaars die indruk op mij gemaakt hebben en waardoor ik inspiratie krijg om glasobjecten maken. Maar ook de natuur biedt mij een bron van inspiratie, net als bij Van Gogh.”