Kunst van Margriet en Koosje te zien in de Woage

Uitsnede van een van de werken.

Uitsnede van een van de werken.

Margriet Kroeze en Koosje Zomer exposeren van 28 maart tot en met 7 juni in Kunsthuis ‘de Woage’ in Hollandscheveld.

De schilderijen van Margriet en Koosje hebben een hele reis gemaakt. Ze maakten deel uit van een expositie gewijd aan de verbinding tussen Veendam en Riga. Tot aan de tweede wereldoorlog bestonden er bloeiende handelscontacten tussen Nederland en Letland, waar de stad Riga een bruisende metropool van was.

Ook vanuit de Groninger Veenkoloniën bestonden er intensieve handelsrelaties. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft veel materiaal uit deze periode.

Alumnivereniging

Margriet, Koosje en zeventien andere kunstenaars van de alumnivereniging van de Klassieke Academie lieten zich inspireren door de verhalen, documenten en voorwerpen die in het Museum aanwezig zijn. Hiervan werd een prachtig en ruim opgezette expositie samengesteld in het Veenkoloniaal Museum.

Het Museum heeft warme betrekkingen met de het Mencemadorfa nams Museum in Riga, van oorsprong een handelshuis. Ook met de ambassadeurs van beide landen. Zodoende was het mogelijk om de expositie ook in Riga tentoon te stellen. Nu zijn de schilderijen weer op de thuisbasis en als afsluiting van deze rondreis worden ze nog een keer tentoongesteld in Kunsthuis ‘De Woage’.