Bijzonder Oranjeconcert van Hoogeveens Christelijk Mannenkoor | Recensie

Oranjeconcert HCM in de Grote Kerk. Foto: Andre Weima

Het Oranjeconcert in de Grote Kerk, dat door het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor (HCM) op Koningsdag werd gegeven, was in veel opzichten een bijzonder concert. In de afgelopen jaren konden er vanwege de coronapandemie geen concerten gegeven worden door HCM. Duidelijk werd dat de mannen dat heel erg gemist hebben en ook dat er hard gestudeerd is om er een geweldig Oranjeconcert van te maken. En een geweldig concert was het dan ook.

Traditioneel werd gestart met het samen zingen van het volkslied van HCM, waarna voorzitter Adri van der Weyde de aanwezigen welkom heette. Het concert werd geopend met het lied Grote God wij loven u waarin HCM liet horen weer helemaal terug te zijn. Daarbij was de begeleiding door dirigent en pianist Gezinus Veldman en trompettist Ruben Dekker.

In de met veel gevoel gezongen hymne Non nobis Domine was naast de trompettist ook tamboer Tim Nijhuis te horen die, samen met Gezinus Veldman, zorgden voor passende begeleiding. In coronatijd componeerde Gezinus Veldman het door HCM gezongen lied De stille lente dat later van tekst voorzien werd door de bekende, ook aan het concert meewerkende Drentse schrijfster, Marga Kool. Het mooi en door HCM met veel gevoel gezongen lied geeft heel treffend de stilte weer zoals die door velen is beleefd tijdens de coronapandemie.

Samen met de aanwezigen werd enthousiast het lied Zee gezongen. Een filosofische tekst van Toon Hermans op muziek gezet door Gezinus Veldman. Het Oranjegevoel werd hoorbaar tijdens het lied Oranje boven waarin zowel de solisten Adri van der Weyde en Ronny Koekoek maar ook het publiek een belangrijke rol had. Met een driewerf Hoera werd, vanuit de Grote Kerk, onze koning nog eens van harte gefeliciteerd.

Marga Kool

Maar er waren veel meer hoogtepunten tijdens dit concert. Bijzonder passend waren ook de bijdragen van Marga Kool. Mooie inleidende teksten bij een aantal liederen en een schitterend toepasselijk verhaal van haar hand. Het maakte maar weer eens duidelijk hoe goed en treffend ze kan spelen met taal en ook wat een boeiend verteller Marga Kool is.

Op 19 mei gaat Het lied van de vrijheid in de Tamboer in première. Het is een muziekverhaal geschreven en verteld door Marga Kool en op muziek gezet door Gezinus Veldman. Hieruit werden, als voorproefje, twee liederen gezongen. In het Lied van het gemis zong tenor Adri van der Weyde de solo. Daarna werd de titelsong van Lied van de vrijheid gezongen. Prachtige muziek en pakkende teksten kenmerken deze productie waarvoor het in groten getale aanwezige publiek aangespoord werd om kaarten te kopen voor de première op 19 mei in de Tamboer.

Na het, van het Eurovisiesongfestival, bekende lied Ein bisschen Frieden was een swingend HCM te horen in het lied Down by the riverside waarbij tenor Adri van der Weyde en bas Ronny Koekoek de solopartijen voor hun rekening namen. Die uitvoering werd door het publiek zo gewaardeerd dat er enkele reprises volgden. Het bijzondere concert werd afgesloten met het door iedereen meegezongen lied We ‘ll meet again . Natuurlijk was dat ook een verwijzing naar de première op 19 mei. Gelet op de reacties uit het publiek is de verwachting dat er, na dit fantastische concert, velen in de Tamboer zullen gaan luisteren naar HCM.

Nieuws

menu