Beitske Sikkema en Marja Dijkstra houden voorjaarsexpositie in kunsthuis De Woage

Een detail uit een werk van Marja Dijkstra. Foto: De Woage

Kunsthuis ‘De Woage’ toont tijdens de voorjaarsexpositie van 15 maart tot en met 18 mei beelden van Beitske Sikkema en schilderijen van Marja Dijkstra.

In het werk van Beitske is de mens meestal het uitgangspunt. De mens en zijn relatie tot de omgeving, het landschap, of in zijn relatie tot anderen. Kwetsbaarheid en verstilling spelen hierin een rol en het materiaal dat zij daarvoor gebruikt ondersteunen deze elementen.

(tekst loopt door na de foto)

Beitske maakt haar beelden eerst naar waarneming, maar daarna verandert het beeld in iets anders. Zij onderzoekt met vele materiaalexperimenten de expressieve kracht van de verschillende materialen die ze gebruikt zoals hout, keramiek en kunsthars. Zij gaat experimenteren: verhullen, bedekken, weghalen. Lagen creëren. Het werk krijgt daardoor iets geheimzinnigs, een historie en een poëtische uitstraling.

Marja Dijkstra houdt van de eenvoud van houtskool

De fascinatie van Marja ligt bij landschappen of details daaruit. Werken met een groot contrast tussen donker en licht waarbij het zeker niet om weergeven van de realiteit gaat, om weergeven van natuur, maar om te schilderen wat je niet ziet… de sfeer, het onheilspellende, de stilte, het ongrijpbare, het mysterie. In haar werk is bijna nooit een mens te zien, terwijl hij toch duidelijk aanwezig is.

In 2017 is Marja met een serie houtskoolwerk afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen en won daarmee de Prix de Norvège.

Ondanks het feit dat Marja op onderzoekende wijze met meerdere materialen en technieken werkt, blijft de eenvoud en kracht van houtskool, de bewuste beperking van het kleurenpalet door alleen zwart te gebruiken, haar fascineren.

Juist houtskool biedt haar die mogelijkheden die ze voor ogen heeft om de beladenheid en overgang van licht en duisternis weer te geven. Niet om de werkelijkheid te laten zien, maar de zoektocht naar het intrigerende en het mysterieuze, het een eigen identiteit geven.

(tekst loopt door na de foto)

Eerder exposeerde Marja in Pulchri Studio’s in Den Haag, bij Beelden in Gees, Pictura in Groningen, Kasteel Groeneveld in Baarn en in het Duitse Hann Münden.

Kunsthuis ‘De Woage’ is gevestigd aan de Riegshoogtendijk 184 in Hollandscheveld en is geopend op dinsdag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuws

menu