Armeense dag vol activiteiten in het Drents Museum

Armeense dag vol activiteiten in het Drents Museum Foto: Drents Museum

Het Drents Museum houdt komende zaterdag een Armeense dag. Vanaf 12.00 uur zijn er in het museum en buiten op de Brink verschillende activiteiten voor families met kinderen rond de Armeense cultuur. Aanleiding van deze dag is de grote archeologietentoonstelling: In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië.

Om 12.00 uur start op de Brink de officiële opening van de Ark van Noach die op initiatief van Nicolai jr. en Maxim Romashuk van Stichting Armenia is gebouwd. Ark-expert en ondernemer Aad Peters vertelt over zijn eigen zeventig meter lange ark en waarom het verhaal van de Ark van Noach vandaag nog steeds actueel is. Boomzaagkunstenaars Jeroen Boersma en Dave Hamsworth zagen uit boomstammen dieren van de Ark van Noach. Daarnaast vertelt een verhalenverteller bijzondere verhalen over Armenië. En zorgt restaurant Apricot uit Assen voor lekkere Armeense hapjes.

Volop Armeense muziek en dans

Binnen en buiten het museum is er volop Armeense muziek en dans. Het Armeense trio Ararat onder leiding van Vahé Hovanesian geeft korte concerten met Harutyun Mehrabyan op accordeon en Erik Nahapetyan op dhol (Armeense trommel). Jeugdzanggroep Abovian uit Den Haag en jeugddansgroep Zartonq uit Almelo verzorgen verschillende optredens.

Lezingen en workshop Armeens schrift

In het museum verzorgen de museumdocenten korte lezingen voor families met kinderen over de Armeense cultuur, over de taal, over het christendom en over verschillende mythen en sagen. Doorlopend is er een workshop Armeens schrift waarbij er wordt geleerd om Armeens te schrijven. In de tentoonstellingszaal van In de ban van de Ararat kunnen ouders met kinderen aan de slag met een kijkopdracht over de strijd die Armeniërs voerden tegen verschillende grootmachten.

Tentoonstelling

Tot en met 30 oktober 2022 presenteert het Drents Museum de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen, voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest, neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië. Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan zijn te zien in Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië. Een van de meest bijzondere voorwerpen in de expositie is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn.

Nieuws

menu