Advocaten heroveren wisselbeker Slimste Bedrijf van Hoogeveen

Hoogeveen - Wolthers Jagersma heeft gisteravond de titel Het Slimste Bedrijf van Hoogeveen in de wacht gesleept. De letselschadeadvocaten lieten Bouwbedrijf Koster en Actio Advocaten achter zich. Wolthers Jagersma heeft de titel daarmee heroverd.

Handen worden geschud en voorzichtig wordt in de White Box van Het Postkantoor gepolst hoe de concurrentie ervoor staat. Wie heeft er genoeg kennis in huis om de quizavond te winnen? Want de strijd om de titel Het Slimste Bedrijf van Hoogeveen wordt door de Rotary Hoogeveen weliswaar georganiseerd om geld in te zamelen voor het goede doel, ambitieus zijn de 35 deelnemende teams zeker.

Fanatiek wordt van start gegaan. Zelfs bij de testvraag, waarbij de stemkastjes worden uitgeprobeerd, is de spanning al voelbaar. Het blijkt echter een échte testvraag met het antwoord: nummer 66 is het enige gerecht dat niet met bami wordt geserveerd. Presentator André Klaster heeft al direct de sfeer er goed in. 120 vragen krijgen de teams voor de kiezen waarbij de kennis wordt getest van onder meer muziek, sport, wetenschap, chemie, Hoogeveen, geschiedenis, levende natuur, spelling, rekenen, eten en drinken en actualiteiten.

Meerkeuze vragen

En de meerkeuzevragen zijn niet makkelijk. Zo wil men bijvoorbeeld weten: welk land wordt de parel van Afrika genoemd (Oeganda), hoeveel punten men in totaal kan halen tijdens een Formule 1 seizoen (546), hoeveel hoeken heeft een dodecagon (12), hoe een puzzel heet zonder zwarte blokjes (doorloper) of uit welk jaar de film Casablanca komt (1942). De vertwijfeling slaat regelmatig hoorbaar toe.

Na iedere ronde wordt de tussenstand getoond. Tegen het einde wordt het spannend. De top drie Wolthers Jagersma, Bouwbedrijf Koster en Actio Advocaten maken de dienst uit. Uitdrukkingen in het Vlaams zijn een echte killer. De betekenis van z'n zaligheid zeggen of zin oorring'n an ein; wie weet het?

Afgesloten wordt met het testen van de kennis van Hoogeveen. Dat de Karmalieten het klooster aan de Brinkstraat bewoonden, dat weet bijna iedereen, maar hoe het bruggetje nabij Pesse heet, dat is lastiger (Schapenmeer) en wie heeft er ooit het aantal parkeerplaatsen in De Kaap geteld (483) of de bochten in de Cascade (20)?

Kus

Het team van Wolthers Jagersma bestaande uit Sandra Weening-Bootsma, Jacqueline Wolthers, Rutger Zwols en Jelmer Drewes weet het uiteindelijk allemaal het beste. Ze zijn zo blij dat Zwols op het podium zijn collega Drewes gekscherend een kus geeft op de wang. Het team geniet van de overwinning. ‘Je wordt fanatiek, zeker als het lekker gaat. We wisten, nu moeten we vasthouden’, vertelt Jacqueline Wolthers. ‘Vorig jaar verloren we op techniek’, herinnert teamcaptain Rutger Zwols zich. ‘Dit jaar ging dat weer niet goed. We dachten echt dat we het hadden afgelegd.’ Het team had het hele kantoor als support. ‘Inclusief Marcel Schreijer, die echt onze mascotte is. Dat hielp ons er wel doorheen’, vertelt Jacqueline lachend. ‘Ach eigenlijk ging niets écht heel slecht, anders word je geen eerste.’

Rob Koster van Bouwbedrijf Koster neemt het verlies sportief. ‘Er zit een stijgende lijn in. Het is nu het vijfde jaar dat we meedoen. Het eerste jaar stonden we op de 16e plek, we stegen via de 5e naar nummer 2 dit jaar. Dus volgend jaar gaan we winnen. We hebben ons goed voorbereid en de vragen lagen ons. Soms was het algemene kennis, soms was het een kwestie van antwoorden wegredeneren. Maar eigenlijk doen we het toch allemaal voor het goede doel.’

En dat vinden eigenlijk alle teams wel. Dit jaar gaat de opbrengsten naar Jeugdfonds Sport en Cultuur Drenthe en de Stichting Voetbal Verbindt. Binnenkort maakt Rotary Hoogeveen het eindbedrag bekend gemaakt dat is opgehaald voor de goede doelen.