Vmbo’ers ingewijd in geheimen van blik tijdens Doe-dag bij Ardagh

Hoogeveen - Het is een collectors item: de spaarpotbussen die acht jongeren donderdagmorgen zelf hebben gemaakt bij Ardagh. Niet voor niets zijn ze er apetrots op.

De vmbo’ers bezochten het blikbedrijf aan de Prins Hendrikstraat in het kader van de Doe-dag die volgde op het Hoogeveen On Stage-evenement twee weken geleden in De Tamboer. Ze kregen een rondleiding én mochten dus zelf aan de slag. En vooral dat laatste vonden ze maar wat leuk.

Diversiteit metaalbewerking

Ook de tweede editie van het Beroepenfeest Hoogeveen On Stage én de aansluitende Doe-dag is Ardagh van de partij. ‘Maar weinig jongeren kiezen voor techniek. Dat is jammer want de veelzijdigheid van techniek is enorm. Kijk alleen al naar de diversiteit van metaalbewerking. Dat laten we graag zien in de hoop dat kinderen de keuze voor techniek gaan maken. Kortom, wij helpen met plezier techniek op de kaart te zetten’, zegt Fred de Koff, training officer bij Ardagh, enthousiast.

Acht jongens hebben twee weken geleden een zogenaamde match gemaakt met Ardagh. Ze wachten ietwat timide op wat komen gaat. Ze giebelen om hoe ze eruit zien: een te grote witte overall, lompe veiligheidsschoenen, een blauw mutsje, een veiligheidsbril, oordopjes en handschoenen. ‘M’n haar zat vanmorgen nog goed’, grinnikt Niek Prinsen (14). Een gang naar de zogenaamde hygiënesluis volgt. Noodzakelijke maatregelen, want hygiëne is enorm belangrijk. ‘We maken in Hoogeveen blikken voor babymelkpoeder onder meer voor de Aziatische markt. Je wilt niet dat baby’s ziek worden door bedorven voeding. Als jullie een blikje cola opentrekken proeven jullie wel of het goed is of niet. Baby’s kunnen dat niet aangeven’, legt lijntechnieker Ara Milko begrijpelijk uit. Of ze zin hebben in vandaag? Het antwoord ligt voor de hand. ‘Dit is veel leuker dan school!’ Fred adviseert: ‘Dit is dé kans om iedere vraag te stellen. Maak daar gebruik van.’

Van A tot Z

Voordat het echte werk gaat beginnen krijgen ze uitleg over Ardagh. Een van oorsprong Iers bedrijf met wereldwijd 23.000 medewerkers. Ardagh is gevestigd in 22 landen. In Hoogeveen, waar de fabriek al in 1924 werd geopend, weliswaar nog onder een andere naam, werken 400 personen. Per dag worden meer dan een miljoen blikken geproduceerd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt door Ardagh gemaakt: deodorantbussen, blikken voor groente en fruit, frisdrankblikjes en heel veel meer. De blikken gaan de hele wereld over. Bij Ardagh wordt het proces van A tot Z uitgevoerd: van blanco vlakke plaat tot een gelakt en eventueel bedrukt blik mét deksel. Dat het bedrijf de toekomst rooskleurig ziet, blijkt alleen al uit de aanschaf van een gloednieuwe machine, een miljoeneninvestering, die in het tweede kwartaal in gebruik wordt genomen.

De schaar

Praktijkopleider Hans Vreeling en lijntechnieker Ara Milko vertellen gepassioneerd over hun werk en tonen enkele machines. ‘Kijk, deze noemen we de schaar. Hiermee knippen we de grote metalen platen. Zuivere haakse kanten zijn nodig om geen scheve blikken te krijgen.’ De vmbo-leerlingen mogen zelf aan de hendel trekken waarna de vlijmscherpe messen door het metaal glijden. Bij een van de andere machines blijkt er heel wat meer kracht nodig. Aanmoedigend zeggen de heren: ‘Wie krijgt het blik er in één keer door?’ Alle blikken worden gelakt. De vraag waarom vinden de jongens gemakkelijk. Haast in koor antwoorden ze: ‘Tegen roest.’ Elk blik moet 100 procent luchtdicht zijn. De hele dag vinden controles plaats om de kwaliteit, op alle fronten, te allen tijde te kunnen garanderen.

Een rondleiding door de fabriek volgt, met afsluitend een bezoek aan het magazijn. Het aantal opgestapelde blikken is duizelingwekkend veel.

Ambitie

Terug in de kantine vertelt Hans: ‘Veel mensen denken dat het hier gaat om lopende band werk. Dat is niet het geval. Elke dag zijn we bezig met techniek. Het is heel gevarieerd werk. En heb je ambitie, dan zit je goed bij Ardagh. Er zijn volop mogelijkheden om door te groeien. Het bedrijf wil bovendien graag investeren in zijn medewerkers.’

‘Ik had niet verwacht dat hier nog zoveel met de hand werd gedaan. Ik dacht dat alles machinewerk zou zijn. Wat ik het leukst vond? Dat we zelf een spaarpot mochten maken. Die krijgt sowieso een plek op mijn slaapkamer’, reageert Niek, leerling van het Roelof van Echten College locatie Eduwiek, na afloop waarderend, om eraan toe te voegen: ‘Ja, ik zou hier later wel willen werken.’ Zijn klasgenoot en kameraad Kay Lichtendonk, eveneens 14, is daar nog niet zeker van, maar ‘ik vond het super leuk’. Gelukkig hebben ze ook nog even om daarover na te denken. Een ding is in ieder geval zeker. Als de jongeren voortaan in de supermarkt lopen kijken ze heel anders tegen blikken aan.