Mevrouw Schuijs-Rabbinge viert haar eeuwfeest

Fort – Het was woensdag feest in Woonzorgcentrum De Berkenhof in Fort. Een van de bewoonsters, mevrouw Schuijs-Rabbinge, vierde haar honderdste verjaardag. Door enkele familieleden en andere bewoners van De Berkenhof werd ze toegezongen. Om het feest compleet te maken, kwam burgemeester Roger de Groot hoogstpersoonlijk naar Fort om de eeuweling namens gemeente De Wolden van harte geluk te wensen.

Mevrouw Schuijs woont nog maar net in De Berkenhof. Ongeveer een maand geleden verhuisde ze van een aanleunwoning in Hoogeveen naar Fort. En het bevalt haar er prima: ‘Het is hier gezellig en ze hebben de boel goed voor elkaar. Ik vind het ook heel gezellig dat we gezamenlijk eten. Dan spreek je nog eens iemand toch.’

De honderdjarige woonde niet alleen in beide Drentse plaatsen. Ze werd geboren op Den Kaat, dat is tussen Zuidwolde en Balkbrug. Haar vader was hier molenaar. Ze ging, tot haar veertiende, naar de lagere school in Balkbrug. Omdat ze haar vader voor ze naar school ging, wel eens moest helpen, gebeurde het soms dat ze in de klas in slaap viel. Na de lagere school zat verder leren er niet in. Ze ging bij een boer in IJhorst werken als dienstmeid.

Later trouwde ze met Herman Schuijs en samen maakten ze bijna de vijftig jaar huwelijk vol. Ze verlieten dit deel van het land en woonden onder meer in Rotterdam, waar ze een dierenwinkel hadden, daarna nog in Maassluis, Apeldoorn en Deventer. Ze kregen geen kinderen.

Toegezongen

Mevrouw Schuijs was erg blij met de komst van burgemeester Roger de Groot, die haar een prachtige bos bloemen overhandigde. Ook werd ze toegezongen door de andere bewoners, waarbij Jan Veluwenkamp het gezang op zijn accordeon begeleidde. Natuurlijk ontbraken het gebak en de koffie of thee niet. Gevraagd naar haar geheim om zo oud te worden: ‘Blijven ademhalen en ik gebruik ook geen medicijnen.’