Het belang van duurzame kleding

De belangstelling voor duurzaamheid groeit. Men wordt zich meer bewust van de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan. Daken worden bedekt met zonnepanelen en auto’s worden sneller ingewisseld voor elektrische varianten. Kleding wordt langzamerhand ook duurzaam. Benieuwd wat duurzame kleding is? Wie er baat bij hebben? Wat de verschillen zijn met normale kleding? Lees snel verder.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid betekent dat het milieu niet belast wordt. Dat vereist dat kleding geproduceerd wordt op milieuvriendelijke manier. Benieuwd welke merken worden erkend als duurzaam? Hier is een uitgebreide lijst met duurzame merken. Duurzaam produceren houdt o.a. rekening met de arbeidsomstandigheden. Veel kleding wordt geproduceerd in Aziatische landen, zoals China, Bangladesh en India. Deze landen zijn populairder geworden voor productie vanwege het lage loon. Bedrijven zijn massaal naar Azië gegaan om personeelskosten te besparen. Het gevolg van het lage loon is dat arbeidsomstandigheden niet altijd naar behoren zijn. Arbeiders maken lange dagen voor weinig geld in een omgeving die niet gezond is. De regelgeving wordt vaak aangepast om dit probleem tegen te gaan. Helaas komt het nog steeds voor.

Wie hebben baat bij duurzame kleding?

  1. De planeet: klimaatverandering vertraagd als milieuvriendelijke materialen en productietechnieken gebruikt worden.
  2. De mens: iedereen verdient een veilige werkomgeving.
  3. Jijzelf: het voelt fijn om een kledingstuk te dragen dat goed past. Het voelt fantastisch als het kledingstuk bijdraagt aan een beter milieu.

Alles wat je moet weten

Het voornaamste verschil tussen duurzame en normale kleding is de stof. Veel kleding wordt gemaakt van katoen. Een katoenplant heeft veel water nodig en heeft bodemvoeding nodig om te groeien. De bodem wordt daardoor regelmatig vervangen door kunstmest. Het gebruik van katoen heeft veel impact op het milieu. Duurzame kleding gebruikt stoffen die minder schadelijk zijn. Hennep is daar een voorbeeld van. Voor het groeien van hennep is geen kunstmest nodig. Een ander voorbeeld is elastaan. Het is een duurzame kunstvezel met veel rekbaarheid. Veel kledingstukken worden gemaakt van elastaan. Het elastaan zorgt voor een natuurlijke rek. Denk de volgende keer na over het effect van duurzame kleding. Op zoek naar een duurzaam heren overhemd? Zoek dan eens op de merken Eton overhemden of Profuomo overhemden. Dit zijn duurzame merken.