Hoogeveen krijgt Hi Streetart Festival

Hoogeveen - Bevrijdingsdag in Hoogeveen staat in het teken van een gloednieuw festival: het Hi Streetart Festival. Op initiatief van de gemeente draait het deze 5 mei van 11.00 tot 16.00 uur op het plein tussen theater De Tamboer en Punt H allemaal om kunst op straat.

Kunstenares, dichteres en organisator Delia Bremer is gevraagd invulling te geven aan het idee. Zij ging hier graag op in en daarmee is één ding zeker: het wordt een waar cultureel feest voor jong en oud.

‘Eigenlijk had het nog veel groter moeten worden, maar de herinrichting van de Hoofdstraat werkt daarin dit jaar niet helemaal mee’, bekent Delia. Wanneer ze echter het programma uit de doeken doet, is het opvallend veel wat er allemaal staat te gebeuren. ‘Kunst op straat is heel breed. Het kan allerlei vormen hebben. Van stoepkrijt tot toneel en alles wat daartussen zit.’ Ze heeft dan ook gekozen voor een grote diversiteit. ‘Er komt die dag van alles samen en juist dat maakt het zo leuk’, vertelt ze enthousiast.

Hoogeveen boven Dubai

3D-artiest Remco van Schalk komt naar Hoogeveen om daar op 3, 4 en 5 mei te werken aan een imposant kunstwerk van 5 bij 7 meter. ‘Remco is een groot artiest die over de hele wereld werkt. Momenteel is hij in Amerika en op 5 mei had hij in Dubai kunnen zijn, maar hij heeft gekozen voor Hoogeveen. Hoe leuk is dat?!’

Op 4 mei begint ook graffitikunstenaar Nicky Nahafahik, in Hoogeveen geen onbekende, aan een kunstwerk. Een dag later zal hij dit werk, dat 2 bij 4 meter wordt, afronden op het TAS-plein voor De Tamboer. Ook zijn aanwezigheid is bijzonder omdat tegelijkertijd een groot graffitifestival in Almere plaatsvindt. Aan Nicky’s kunstwerk wordt een grote tekenwedstrijd gekoppeld. Voorafgaand aan het Hi Streetart Festival worden huis-aan-huis A4’tjes verspreid met aan de ene zijde een oproep om mee te doen aan de wedstrijd en aan de andere zijde een leeg vel waarop een tekening gemaakt kan worden. Die tekeningen kunnen worden gebracht naar Punt H.

Het winnende ontwerp wordt op 5 mei levensgroot gemaakt door Nicky, uiteraard samen met de winnaar. ‘Ik hoop dat veel jongeren reageren op deze oproep en meedoen aan de tekenwedstrijd’, zegt Delia hoopvol. Het is dus een wedstrijd vooral gericht op kinderen en jongeren, ‘maar als opa iets opstuurt, vind ik dat ook fantastisch hoor’, grinnikt ze. Tevens is de Hoogeveense stiftkunstenaar Daniël Sloots aanwezig. Daniël staat bekend om zijn opvallende, zwart-witte manier van pimpen van uiteenlopende producten. Bezoekers worden gevraagd witte schoenen mee te nemen, die de Hoogevener hoogstpersoonlijk tot kunstwerk zal maken.

Vrijheidsgedichtenwaslijn

Dj’s zorgen voor aantrekkelijke muziek ter ondersteuning van de culturele festiviteiten. De muziek wordt verzorgd door enkele tieners, waaronder Thyrza Postma. En dan is er ook nog de langste vrijheidsgedichtenwaslijn, die op 5 mei wordt gerealiseerd. Kinderen en jongeren worden uitgedaagd in het kader van 4 en 5 mei een gedicht te schrijven. In samenwerking met de Historische Kring Hoogeveen is daarvoor een speciale poëziewedstrijd uitgeschreven.

Ook ter plaatse kunnen op 5 mei nog gedichten worden geschreven. Een dichter en een kunstenares, onder het motto ‘hij tikt, zij kwast’, zijn ter plekke aanwezig om daarbij te helpen. Het gaat respectievelijk om de dichter Mischa van Huystee en de kunstenares Marijke van Es. De gedichtenwaslijn wordt gespannen op het TAS-plein.

Delia zou Delia niet zijn als ze alweer aan het nadenken is over iets wat net weer even anders is. Ze beaamt: ‘Ik zit eraan te denken er een soort labyrint van te maken. Op hoeveel gedichten ik hoop? Ik ga voor zeker 150.’

Examenopdracht

Daarnaast heeft ze contact met twee studenten van het Alfa-college, die een examenopdracht moeten doen en Delia hebben gevraagd iets voor haar te kunnen betekenen. Omdat op 5 mei in het Steenbergerpark ook een festival wordt gehouden, van 14.00 tot 18.00 uur, ontstond het idee op de een of andere manier een link tussen beide evenementen te leggen. ‘Samen kun je elkaar immers versterken. Een van de studenten gaat die dag in het Steenbergerpark samen met kinderen iets maken, de ander doet dat bij De Tamboer. Om 17.30 uur komt alles samen in het Steenbergerpark en worden de gemaakte kunstwerken samengevoegd en onthuld’, licht Delia een tipje van de sluier op.

Ze kijkt er zelf naar uit. ‘Ik hoop dat heel veel mensen op 5 mei, en wellicht ook de dagen ervoor al, naar het centrum komen, zodat het een prachtige eerste editie van het Hi Streetart Festival wordt.’