Lika Tov komt naar Hoogeveen

Hoogeveen - De internationaal bekende kunstenares Lika Tov is enkele weken in Nederland en komt ook naar Hoogeveen. Het onderwerp van haar presentatie is: Jeruzalem gezien door de ogen van een kunstenaar.

Gedurende een periode van meer dan een halve eeuw heeft de kunstenares Lika Tov haar indrukken over de stad Jeruzalem in beeld gebracht. In het begin waren dat schetsen van een aantal gebouwen en wijken in Jeruzalem. Evenals de dynamische hoofdstad van Israël, is ook het afbeelden van Jeruzalem in de kunst van Lika Tov aan stadia van veranderingen onderhevig geweest. Bij de geïllustreerde lezing is te zien hoe dit zich ontwikkeld heeft in haar werk. Verder toont Lika Tov voorbeelden van toegepast grafisch werk op het thema van Jeruzalem, zoals boekomslagen en tekeningen voor bijvoorbeeld een documentaire over 'Pelgrimstochten naar Zion 2000 jaar geleden'. Hiervoor verplaatste ze zich in gedachten terug in tijd naar plekken en situaties. Het tafereel is dan getekend naar fantasie, maar met archeologische- en landschapselementen uit de werkelijkheid.

Lika Tov werd geboren in Amsterdam en groeide daar op. Ze studeerde toegepaste grafische kunst aan de Rietveld akademie in Amsterdam. Na het behalen van haar diploma in 1963, emigreerde zij naar Israël. Ze vestigde zich in Jeruzalem. In de afgelopen 50 jaar heeft ze o.a. geëxposeerd in Nederland, Israël, Zweden, Japan, Duitsland, Engeland en Amerika.

Op dinsdagavond 19 maart komt Lika Tov naar Hoogeveen en geeft ze een presentatie over haar werk. Iedere belangstellende is welkom in de Goede Herderkerk, aanvang 19.45 uur. Er wordt een bijdragen van 5 euro gevraagd voor de kosten.