Kindcentrum Wolfsbos krijgt meest duurzame pand van Noord-Nederland

Hoogeveen – Ze zijn al jaren aan het knokken voor een nieuwe schoolgebouw in Wolfsbos. Eind augustus 2020 is het hopelijk zover. Dan kunnen De Goudvink (Stichting Bijeen), De Krullevaar (Stichting PricoH) en Spelenderwijs hun intrek nemen in het meest duurzame pand van Noord-Nederland: Kindcentrum Wolfsbos.

Het is wachten op de gemeenteraad, die moet nog instemmen met het extra geld dat over de brug moet komen.

Arend Eilander van PricoH en Zweers Wijnholds van Bijeen kunnen bijna niet wachten om hun intrek te nemen in het pand. ‘We zijn ontzettend opgelucht dat we zover zijn. Ik krijg als ik de foto’s en filmpjes zie van het gebouw al zin om er doorheen te lopen. Het gebouw spreekt me bijzonder aan’, aldus Eilander. Het pand komt op de plek te staan naast de huidige Goudvink aan De Vink in de wijk Wolfsbos.

3,67 miljoen

Er is vanuit de gemeente 3,67 miljoen euro gereserveerd voor het nieuw te bouwen pand. ‘Maar als we kijken naar de prijzen in de bouw op dit moment, ben ik bang dat we het daarmee niet redden’, vertelt wethouder Jan Steenbergen. ‘We moeten ermee terug naar de gemeenteraad. Die neemt er in mei een besluit over. Hoe ze erin staat? Dat durf ik niet te zeggen. We zouden niet zover zijn met de plannen, als we er een hard hoofd in hadden. Ook de leden van de gemeenteraad weten dat er echt een nieuw schoolgebouw moet komen. Ze zijn hier op bezoek geweest. Zij zijn ook realistisch en weten dat de prijzen in de bouw zijn gestegen.’

13 jaar zijn ze in Wolfsbos al bezig met een nieuw schoolgebouw. In 2014 werd een plan afgeketst waarmee de besturen van beide schoolverenigingen al erg ver waren. ‘Met dan plan waren we 7 jaar bezig. Toen dat niet doorging, moesten we ons eerst herpakken’, aldus Wijnholds. ‘Ook met dit plan zijn we ruim 3 jaar bezig. Noem het een lange adem, duursport.’ De openbare en christelijke basisscholen komen in één pand terecht en daar zijn Wijnholds en Eilander blij mee. ‘De pleinen worden samen gebruikt, evenals de gedeeltes in de school.’

Energieneutraal

Een dak vol met zonnepanelen, warmteopwekking uit het hoofdwaterleidingnetwerk van WMD Drenthe en geen kieren en gaten meer, want die zijn middels het stenen kolossale gebouw allemaal dicht. Qua energie is het gebouw klaar voor de toekomst. ‘Er is geen gasaansluiting en het gebouw krijgt zonnepanelen. Een warmtepomp zorgt voor verwarming en verkoeling.’ Het terrein rondom de school wordt klimaat-robuust ingericht. Er komen extra bomen, zodat er schaduw is in de zomer. Het regenwater wordt afgevoerd naar vijvers.

Een aantal bomen op het terrein wordt momenteel gekapt om het plan mogelijk te maken. Bij groen licht van de gemeenteraad wordt het terrein verder bouwrijp gemaakt. De bouw kan dan in juli 2019 beginnen. Naar verwachting openen de deuren van het nieuwe schoolgebouw in augustus 2020.