Ronde van Drenthe op losse schroeven?

Hoogeveen - De Ronde van Drenthe heeft ruim een week voordat de Ronde van Drenthe van start gaat nog niet alle vergunningen rond. Het wachten is op groen licht vanuit de gemeentes Hoogeveen, De Wolden en Westerveld. Het knelpunt? Het volledige veiligheidsplan.

Organisator Femmy van Issum blijft er ogenschijnlijk koel onder. Volgens de wielerkoningin van Drenthe gaat de 60ste editie dit jaar gewoon door. ‘Wij hebben verstand van wielerwedstrijden voor het juridische gedeelte is een specialist in de arm genomen.Een gespecialiseerd bureau is al een hele tijd bezig met het veiligheidsplan, maar er moeten nog wat puntjes op de i van het maar liefst 69 pagina’s tellende document. We hebben bovendien vier ex-politieagenten die de koers begeleiden, een prachtig motorkorps en een mooi verkeersplan’, zegt ze ontspannen. ‘De politie wilde nog wat aanvullende gegevens. Die konden we niet geven omdat we de vragen nog niet hadden ontvangen. Inmiddels zijn we die aan het beantwoorden.’

Spoedvergadering

Tijdens een spoedvergadering is afgelopen vrijdag op voordracht van de provincie een externe specialist naar voren geschoven die nog meer ervaring heeft in het organiseren van wielerevenementen en het opstellen van veiligheidsplannen. ‘Hij heeft dit vaker gedaan’, zegt Van Issum.

Het wielerevenement wordt al zestig jaar zonder grote incidenten verreden. Toch vinden de gemeentes dat het organiseren van een evenement met veiligheidsrisico’s tegenwoordig inhoudt dat dat de organisatie nadenkt over mogelijke (en reële) veiligheidsrisico’s. Volgens de gemeente Hoogeveen is het goed om bij een calamiteit helder te hebben hoe er gehandeld wordt en wie hierin een rol heeft.

Zout op slakken

Alhoewel Femmy van Issum hier begrip voor heeft verzucht zij: ‘Het vuurwerkincident in Scheveningen en het voorval met een monstertruck in Haaksbergen zijn hier debet aan. Je kunt straks niets meer organiseren. Op elke slak wordt zout gelegd. Wat betreft de veiligheid hebben wij als organisatie alles prima voor elkaar. UCI-voorzitter Brian Cookson heeft ons een paar jaar geleden nog geprezen voor het feit dat wij alles op het gebied van de veiligheid zo goed voor elkaar hebben. Ik maak me dan ook absoluut geen zorgen. Deze jubileumeditie gaat gewoon van start en de wielrenners kunnen deze wedstrijden gewoon de vernieuwde Col du Vam trotseren. Want dat is deze editie toch wel het hoogtepunt.’

De organisatrice hoopt dat vrijdag alle seinen op groen gaan bij de laatste drie gemeente en de aanvraag door kan naar de provincie.