Jan Huzen stopt met zoeken naar Willeke Dost, als Justitie nog één keer graaft

Koekange - In overleg heeft Jan Huzen met zijn adviseurs besloten om tegemoet te komen aan de wens van burgemeester Roger de Groot om rust te creëren in Koekange rond de zoekactie naar Willeke Dost.

‘We hebben besloten om te stoppen met acties, mits de bewuste locatie met aanwijzingen door justitie nog grondig wordt onderzocht in onze aanwezigheid’, zegt Huzen. Vrijdagmiddag vond een gesprek plaats op het gemeentehuis in Zuidwolde.

De man uit Emmen zegt de burgemeester en de inwoners van de gemeente De Wolden alle rust te gunnen en heeft begrip voor de ontstane situatie. Huzen: ‘Concreet houd dit in: justitie onderzoekt de betreffende locatie met "grafstructuur". Vinden ze niks, dan houden wij als groep op te bestaan en zijn er geen verdere acties meer te verwachten.’ Hij hoopt hiermee de goede intenties te tonen.

Ruime periode

Er zit wel een ‘maar’ aan vast. ‘Om een en ander te realiseren door de burgemeester geven wij hem hierbij de ruime periode van twee maanden. Vóór deze periode doe ik dan ook een dringende oproep aan de leden van de besloten facebookgroep om niet op eigen initiatief te gaan graven. Zijn er ontwikkelingen, dan melden wij deze zo spoedig mogelijk’, meent Huzen. ‘Houd er alvast rekening mee dat het aanwijzingen zijn, en er nog absoluut geen zekerheid is dat Willeke daar daadwerkelijk ligt begraven’, waarschuwt hij zijn trouwe volgerschare ook.

Tevreden

Zowel de burgemeester als de speurder kijken tevreden terug op hun gesprek van vrijdagmiddag. ‘We hebben een kritische burgemeester en politiechef gesproken’, zegt Huzen, die samen met Henri Dekker was. Het gesprek was aangevraagd door Huzen en Dekker. De gemeente was positief: ‘De heren Huzen en Dekker hebben hun grote betrokkenheid bij deze zaak uitgesproken. Daarnaast heeft de burgemeester aangegeven wat zijn rol is. Hij is burgervader voor alle inwoners van De Wolden. Daarmee geeft hij ook aan dat het belangrijk is dat er rust komt in het dorp Koekange’, aldus de gemeente.

In het gesprek is uitgelegd wat er achter de schermen allemaal gedaan wordt om de zaak te kunnen oplossen. Het gaat om een Cold Case zaak en is daarmee dus een zaak van justitie. Deze professionals doen alles wat in hun macht ligt om duidelijkheid te krijgen.

Vertrouwen

Burgemeester Roger de Groot spreekt nogmaals uit dat hij het volste vertrouwen heeft in de aanpak van politie en justitie. Om het Cold Case team hun werk goed te laten uitvoeren is het volgens De Groot van groot belang dat er geen acties worden ondernomen die het onderzoek in de weg staan. ‘We hopen immers allemaal dat er duidelijkheid komt rond de vermissing van Willeke.’

Tijdens het gesprek is herhaald dat mensen zich niet schuldig moeten maken aan erfvredebreuk of andere strafbare feiten. De consequenties als dat wel aan de orde is, zijn besproken en duidelijk gemaakt.