‘Slechts’ 1 auto-inbraak per dag in Drenthe'

Hoogeveen / regio - Iedere 10 minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken. In de provincie Drenthe gaat het om ‘slechts’ 1 auto-inbraak per dag, het laagste gemiddelde van Nederland.

Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de Politie.

Meeste auto-inbraken in Hoogeveen

Afgelopen jaar vonden er in totaal 371 auto-inbraken plaats in Drenthe. Net iets minder dan in Friesland (431) en Zeeland (439). Ter vergelijking: in Hoogeveen vonden de meeste auto-inbraken (77) plaats, dit is nog geen kwart van het aantal auto-inbraken in Stad Groningen (396) en nog geen procent van het aantal auto-inbraken in Amsterdam (7576).

Over de gehele provincie gezien was er een daling van 16 procent. In 7 van de 12 Drentse gemeenten was er echter sprake van een stijging. Qua autodiefstal was er voor de provincie sprake van een daling van 17 procent, waar de landelijke daling 8 procent bedroeg.

Meest gestolen spullen

Auto-inbrekers hebben duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto’s worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio’s, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.

De volledige onderzoeksanalyse, inclusief regionale verschillen, is terug te vinden op de website van Independer.